Історичний міст в Ужгороді хочуть реконструювати, люди - проти

Історичний міст в Ужгороді хочуть реконструювати, люди - проти

Фото
Укрінформ
В Ужгороді містобудівна рада пропонує оголосити конкурс на реконструкцію історичного мосту. Містяни виступають проти і вимагають обмежитися тільки ремонтом мосту.

Про конкурс на проєкт реконструкції мосту йдеться в повідомленні на сторінці у Фейсбуці Ужгородської міськради, передає Укрінформ.

“На засіданні містобудівної ради в Ужгороді запропонували оголосити відкритий архітектурний конкурс на найкращий проєкт реконструкції пішохідного мосту та винести подані проєкти на громадське обговорення”, - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у міськраді, на черговому засіданні архітектурно-містобудівної ради минулого тижня розглядали концепцію реконструкції пішохідного мосту, подану з власної ініціативи автором ідеї – архітектором і художником Петром Антипом. Розглянувши запропоновану концепцію реконструкції пішохідного мосту, члени архітектурно-містобудівної ради зауважили, що металева конструкція з рам-арок обмежуватиме оглядовість на архітектуру історичної частини міста. Також акцентували на доцільності облаштування велодоріжки, адже міст виконує транзитну функцію як для пішоходів, так і для велосипедистів. Утім, у міськраді зазначають, що проєкт може бути поданий та розглянутий журі на конкурсі щодо реконструкції пішохідного мосту в Ужгороді.

Читайте також: На Хортиці завдяки «Великій реставрації» з'явиться зала для міжнародних заходів

Зі свого боку, у спільноті Save Uzhhorod зазначають, що із оголошенням конкурсу містобудівної ради на проєкт реконструкції мосту містянам “пора бити в набат” і вимагати від міськради виключно ремонту мосту.

“Усі ми знаємо як формуються комісії на архітектурних конкурсах. А враховуючи початок потужної інформаційної кампанії в підтримку представленого проєкту мосту від фірми-розробника Win Experts, можна легко зрозуміти, який проєкт переможе. Нагадаємо, що керівник фірми-розробника є помічником закарпатського нардепа від партії «Слуга народу». Отже, йдеться не лише про бізнес-проєкт, на якому можна заробити. Імовірно новий міст для Ужгорода, який можуть побудувати за кошти субвенцій із державного бюджету, запланований як об'єкт для політичного піару під чергові вибори”, - зазначають на офіційній сторінці спільноти.

Читайте також: США надали $90 тисяч для реконструкції центру реабілітації дітей у Києві

Як повідомляв Укрінформ, пропонована ідея реконструкції історичного мосту в Ужгороді викликала бурхливі обговорення та спровокувала скандал. Йшлося про те, що таке радикальне втручання в конструкцію пішохідного мосту через Уж неприпустиме, бо запропонована конструкція нашкодила б не лише мосту, але і сформованому історичному середовищу — спотворювала би видові перспективи та екранувала би історичну забудову в центрі міста.

Пішохідний міст в Ужгороді є родзинкою міста, знаходиться в історичному ареалі старого міста. Його у 1948 році відбудували на місці підірваного в часи Другої світової війни старого мосту. Проєкт розробляв ужгородський інженер та науковець Янош Шлезінґер.

Фото: Save Uzhgorod

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-