U-LEAD організувала зібрання громад України та Словенії для налагодження співпраці

U-LEAD організувала зібрання громад України та Словенії для налагодження співпраці

Децентралізація
Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» провела перший день пленарного зібрання громад-партнерів України та Словенії на тему «Мости довіри»: налагодження стійкого партнерства між громадами України та Словенії».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, захід відбувся у Києві 13 вересня задля визначення напрямів співпраці між громадами та планування заходів з обміну досвідом та знаннями.

В рамках події зустрілися представники 16 українських та 11 словенських муніципалітетів, 14 українських та 9 словенських мерів, загалом 45 представників муніципалітетів з України та Словенії.

Під час зібрання вони представили особливості своїх громад та спілкувалися з приводу співпраці у різних сферах, зокрема покращення місцевого управління, освіти, медицини, туризму, підприємництва, сільського господарства у громадах.

Форум відвідав посол Словенії в Україні Томаш Менцін і наголосив на важливості створення мережі громад-партнерів з чіткими цілями, бо це сприятиме якісній комунікації та виступатиме потужною платформою для генерування ідей.

«Словенія готова поділитись досвідом з українськими партнерами… Формула, яку слід запам’ятати: «більше людей + більше ідей + відкритість та творчість = успіх », - сказав він.

Як зауважив заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, з минулого року в Україні розпочала діяти нова система адміністративно-територіального устрою та функціонує 1469 громад, а для їхнього розвитку дуже важливою є співпраця з громадами інших країн, зокрема Словенії.

«У нас громади фактично самостійні й нам дуже важливо, щоб вони усі набиралися власного досвіду. І дуже важливо, щоб вони черпали той досвід, який є в інших країнах. Тому ми дуже і дуже вітаємо цей проєкт Програми «U-LEAD з Європою», в цьому випадку співпраця України та Словенії є корисною, бо питання місцевого самоврядування, питання розвитку територіальних громад однакові скрізь. У будь-якій країні люди хочуть жити у прекрасних умовах, отримувати якісні послуги, щоб усі питання місцевого значення вирішувалися швидко та ефективно. Тому чи це робота територіальних громад в Україні, чи це робота комун у Словенії, немає значення. Я думаю, що тут є чим поділитися, поділитися досвідом», - сказав Негода.

Очільник відділу Належного врядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав’є Камю наголосив, що успішне та розвинене місцеве самоврядування є запорукою подальшого успіху децентралізації.

«Європейський Союз вітає встановлення сьогоднішніх партнерських відносин між українськими та словенськими громадами. Під час дводенного обговорення у вас буде можливість ознайомитися з місцевим самоврядуванням в обох країнах, краще пізнати одне одного та зрозуміти, як і куди далі рухатися разом», - сказав він.

Також Камю наголосив, що Європейський Союз надає технічну, фінансову та політичну підтримку реформи місцевого самоврядування, зокрема в рамках Програми «U-LEAD з Європою» та від різних країн ЄС, які будуть ділитися своїм досвідом та давати додаткові фінансові ресурси.

Директор Програми «U-LEAD з Європою» від німецької федеральної компанії GIZ Бастіан Файгель зауважив, що Програма виступає платформою для співпраці між громадами з України та ЄС і Словенії в тому числі.

«Ви можете розраховувати на нас, коли йдеться про встановлення процвітаючих партнерських відносин шляхом налагодження довіри та розвитку на благо громадян у ваших громадах», - сказав Файгель, звертаючись до представників громад України та Словенії.

Віцепрезидент Асоціації муніципалітетів Словенії Владімір Пребіліч зауважив, що Словенія - одна з найменших країн Європи і має 212 муніципалітетів, з яких 11 мають статус міських. Також він розповів, що у Словенії досі триває робота зі зменшення кількості муніципалітетів шляхом об’єднання.

«Місцеве самоврядування в країнах-членах Європейського Союзу є абсолютно автономним, але певні принципи реалізовують централізовано, зокрема щодо ухвалення рішень максимально в інтересах людей», - наголосив Пребіліч.

Він звернув увагу, що в у Словенії є певні проблемні території з відносно низькими доходами людей (на 20-30% нижчими, ніж в інших громадах), з процесом міграції (люди полишали території певних громад) та з великою кількістю людей похилого віку (як проблема старіння населення), але держава намагається подолати ці виклики, зокрема забезпечити додаткові фінансові джерела для таких територій.

Також Пребіліч наголосив, що у рамках децентралізації важливо визначити демографічні та географічні критерії, згідно з якими громадяни матимуть право отримати базові публічні послуги і державну допомогу у випадку, коли їхня робоча діяльність не є успішною на ринку. Також важливо надавати податкові та інвестиційні пільги громадам, які є менш успішними, порівняно з іншими.

За словами Пребіліча, держава для успішного розвитку регіонів також має залучати місцеві громади до процесу планування такого розвитку та впроваджувати цифрові рішення у різних сферах життя громад.

Він також наголосив, що децентралізація є основою для збереження периферії та більш ефективного функціонування муніципалітетів.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан наголосив, що в Україні необхідно забезпечити незворотність реформи децентралізації, закріпивши її у Конституції України та посилювати державну підтримку розвитку громад через збільшення фінансування Державного фонду регіонального розвитку, субвенції, інші заходи.

Читайте також: У Тернополі в рамках Програми «U-LEAD з Європою» навчалися проєктні менеджери громад

Україна та Словенія: Спільна історія

Під час заходу організатори представили видання «Історичні зв’язки як основа сучасного партнерства: приклад українських та словенських муніципалітетів» та обговорювали питання значення історії як сильного елементу місцевого економічного розвитку.

Посол Словенії в Україні Томаш Менцін зауважив, що цю брошуру можна тлумачити як знак подяки українсько-словенським історичним зв’язкам.

«Галичина, яка була частиною Австро-Угорської монархії також має спільну історичну пам’ять з нашим народом. На жаль, цей спомин є багато в чому трагічним. Було багато жертв-словенців на території колишньої Австро-Угорщини і багато українських вояків загинуло на території нинішньої Словенії», - сказав Менцін.

Посол розповів, що Україна та Словенія мають часто спільний погляд на питання міжнародної політики, вирішення конфліктів у міжнародних судах, базових принципів міжнародного права, принципів захисту прав людини.

Другий день зібрання 14 вересня буде присвяченим двостороннім зустрічам та плануванню заходів щодо співпраці на найближчі два роки.

Як повідомлялося, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» вже було налагоджено 20 міжнародних партнерств між муніципалітетами країн-членів ЄС і України. Ці партнерства базуються на двох ініціативах Програми: першій – Ініціатива «Рівний рівному» в рамках Робочої групи «Комітет регіонів ЄС – Україна», і другій – «Подорож за знаннями – Подорож до змін / Управління знаннями через навчальні візити». Зокрема, в рамках Ініціативи «Подорож за знаннями – Подорож до змін» Центром європейських перспектив було організовано 11 навчальних візитів до Словенії, Хорватії, Італії і Австрії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-