На Тернопільщині гості двох фестивалів приміряють вишиванки та смакують борщ

На Тернопільщині гості двох фестивалів приміряють вишиванки та смакують борщ

Укрінформ
Два фестивалі - XIII Всеукраїнський фольклорно-мистецький - «Борщівська вишиванка» та гастрономічний - «Борщ’їв» розпочалися зранку у містечку Борщів на Тернопільщині.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цього року фестивальну програму відкрив майстер-клас із відтворення борщівської техніки вишивки від народної майстрині Вікторії Кривоінс. Підготували і «родзинку» свята – виставку «Борщівська народна сорочка» із фондів нашого музею. У музейній колекції маємо понад 200 таких неповторних сорочок, вишитих у різні роки місцевими майстринями. Є там екземпляри, яким і сто, і понад 150 років», - розповів кореспонденту агентства директор Борщівського обласного краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

За його словами, водночас, у музеї можна роздивитися і фотогалерею старих світлин жителів краю у народному одязі, передусім, у вишиванках.

Читайте також: Сьомий всеукраїнський фестиваль домашньої консервації пройшов у Запоріжжі

«У нашій фототеці майже 7 тисяч архівних сімейних фотографій, які відтворюють культуру, побут, народні звичаї краян. Тут і сільські весілля та жнива, храмові празники і хрестини, зрештою, у сумні події…На цих фотографіях – унікальні зразки одягу і вишивки», - додає Сохацький.

Також у середмісті Борщова розгорнуто виставку вишиванок старостинських округів, діє містечко майстрів та художників творчого об’єднання «Потік».

А ось етнографічна локація зібрала бажаючих навчитися стародавніх пісень та танців за участю фольклорних колективів. Усі ці культурно-мистецькі імпрези відбуваються на тлі запаху свіжозвареного борщу. Посеред майдану встановлено величезний казан, де вариться головна українська страва, уздовж рядів кожна громада презентує свій оригінальних рецепт приготування борщу.

Читайте також: У Миколаєві влаштують фестиваль перцю

Є тут борщі густі й рідкі, з кашею і кабачками, гарячі й холодні, з грибами і ожиною, заправлені підсмаженим салом, цибулею, часником, борошном, з м’ясом і без нього. А ще – «справжній борщ», «найліпший», «фірмовий», «справедливий», «файний». Скільки господинь, стільки – й рецептів борщу.

Фестиваль «Борщ’їв» не обходиться і без традиційних українських страв, що супроводжують споживання борщу.

Свято триває і на тлі музичному, лунають українські народні пісні, як прелюдія до виступів народного аматорського театру пісні «Лісапетний батальйон», театру-студії «Гердан» з Чернівців, академічного ансамблю танцю «Надзбручанка» та Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки.

Читайте також: У Коростені проходить фестиваль дерунів

Як повідомляв Укрінформ, унікальність вишиванок з Борщівщини полягає у тому, що майстрині брали вовняну нитку – «бовну», яку фарбували натуральними барвниками і вишивали «кучерявим швом». Також для оздоблення сорочок використовували різнокольорові намистини – «пацьорки». Вперше фольклорно-мистецький фестиваль у Борщові відбувся у вересні 2007 року – тоді він називався «В Борщівському краї цвітуть вишиванки».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-