У Львові відбулася акція солідарності з білоруським народом

У Львові відбулася акція солідарності з білоруським народом

Фото
Укрінформ
У Львові біля міської ради за участі представників опозиційних сил Білорусі відбулася акція солідарності з народом сусідньої країни, присвячена відзначенню Дня білоруської військової слави.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми відзначаємо річницю Оршанської битви. Національна символіка, пісні та пропаганда на сьогодні в Білорусі заборонені, тому це свято не можна відзначати в нас – нелегітимна влада з цим бореться. Цю акцію ми проводимо лише у Львові, і це символічно, вже 10 років поспіль. Тому дякуємо Львову за те, що можемо вільно говорити про себе», – зазначив керівник Білоруського кризового центру у Львові Олексій Францкевич.

У Львові відбулася акція солідарності з білоруським народом / Фото: Маркіян Лисейко

Перед міською радою близько півсотні представників Білорусі та українців, які підтримують опозиційні сили сусідньої країни, провели акцію солідарності, бардівський віче-концерт та відкрили виставку «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь» від Free Belarus Center та Музею Революції гідності. Тут представлені роботи п’яти фотографів на понад 20 стендах із зображеннями та текстом, які розказують про ключові моменти білоруського протестного руху, його складності та багатоманітності. Виставка триватиме до 15 вересня.

Читайте також: Світ засуджує вироки білоруським опозиціонерам Колесниковій і Знаку

Після урочистої частини біля ратуші відбулася піша хода усіх учасників акції від пам’ятника Тарасу Шевченку до пам’ятника Степану Бандері. Увечері запланована урочиста академія в Будинку Воїна.

Як повідомляв Укрінформ, білоруси щорічно 8 вересня у Львові вшановують річницю битви під Оршею в 1514, яка завершилася тріумфальною перемогою спільних військ Європи проти московської орди. У Мінську це святкування під забороною. Зазвичай, як і цього року, акція солідарності у Львові розпочинається з покладання квітів до пам’ятника повстанців Кастуся Калиновського на Личаківському цвинтарі - лідера Січневого повстання на землях сучасних Литви й Білорусі, спрямованого проти Російської імперії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-