Світ засуджує вироки білоруським опозиціонерам Колесниковій і Знаку

Світ засуджує вироки білоруським опозиціонерам Колесниковій і Знаку

Укрінформ
Іноземні країни та міжнародні організації засуджують вироки, винесені у Білорусі представникам опозиції Марії Колесниковій і Максиму Знаку.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зокрема, державний секретар США Ентоні Блінкен назвав вердикти білоруського суду «ганебними», обвинувачення проти Колесникової та Знака - «підробленими» й наголосив на відсутності справедливого та публічного слухання неупередженим судом.

«Повторюємо наш заклик припинити репресії проти білоруського народу ... та закликаємо негайно і безумовно звільнити усіх політв’язнів, у тому числі Колесникову і Знака. Ще раз підкреслюємо заклик до білоруської влади розпочати справжній діалог з демократичною опозицією і членами громадянського суспільства, що приведе до вільних і чесних виборів під міжнародним спостереженням», - йдеться у заяві Блінкена, яку цитує Reuters.

Читайте також: У Мінську опозиціонерів Колесникову і Знака засудили до 11 і 10 років колонії

Своєю чергою міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб у Твіттері написав: «Ухвалення вироку Марії Колесниковій та Максиму Знаку засвідчує, що білоруська влада продовжує наступ на захисників демократії та свободи».

Він також закликав білоруський режим припинити репресії та звільнити всіх затриманих на політичному ґрунті.

З подібною реакцією виступила й міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

«Свавільне кримінальне переслідування та політично мотивоване ув’язнення Марії Колесникової та Максима Знака минулого року мало на меті стримати вплив на багатьох сміливих протестувальників. Сьогоднішнє засудження має на меті позбавити мільйони людей надії на мирні зміни та повагу до прав людини», - заявила експерт Amnesty International у Німеччині Катаріна Масуд.

Читайте також: Вироки Колесниковій і Знаку: ЄС може посилити санкції проти режиму в Білорусі

Правозахисники закликають скасувати рішення суду та негайно звільнити Марію Колесникову та Максима Знака, а також сотні затриманих у Білорусі за реалізацію ними прав людини.

«Міжнародна спільнота має зробити все, що в його силах, щоб тиснути на уряд Олександра Лукашенка, аби негайно припинити жорстоку незаконну розправу з громадянським суспільством та інакодумцями в Білорусі», - йдеться у заяві.

Раніше Євросоюз та уряд Німеччини засудили вироки членам президії Координаційної ради білоруської опозиції Марії Колесниковій і Максиму Знаку.

Як повідомлялося, Колесникову та Знака засудили до 11 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їх визнали винними за трьома статтями КК РБ: ч. 3 ст. 361 (заклики до дій проти національної безпеки), ч. 1 ст. 357 (змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом), ч. 1 ст. 361-1 (створення екстремістського формування і керівництво ним).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-