На Прикарпатті страйкують учителі 20 шкіл, бо з червня сидять без зарплат

На Прикарпатті страйкують учителі 20 шкіл, бо з червня сидять без зарплат

Укрінформ
На Прикарпатті у Долинській міській громаді 20 навчальних закладів призупинили освітній процес через страйк вчителів. Причина – заборгованість зарплати.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила заступниця Долинського міського голови Алла Шевченко.

«У нас розпочався безстроковий страйк вчителів. З 26 навчальних закладів страйкують освітяни 20 закладів. Орієнтовно, це близько 900 вчителів. Так, вони прийшли на робоче місце , але не проводили уроки. Причина – борг із зарплати. Директори цих закладів написали накази про призупинення освітнього процесу», - повідомила Шевченко.

За її словами, борг простроченої зарплати вчителям Долинської громади складає 15 млн грн. Втім, у цій сумі не врахована ще їхня зарплата за серпень. Відтак, вчителям боргую близько 20 млн грн.

Читайте також: На Херсонщині перекривали трасу через закриття школи

Шевченко зауважила, що боргові проблеми в них розпочались у червні. Причиною, стверджує вона, стали недосконалість формульного розрахунку нарахування освітньої субвенції та адмінреформа.

«До Долини приєднали 21 село, а це плюс 18 шкіл, в яких замало дітей у класах для міської громади. Більше того, нам долучили серед навчального року дві третини сільських населених пунктів і при такому навантаженні – жодної допомоги. Ми одну школу перепрофілювали. Ще дві планували теж оптимізувати, але нам немає чим довозити дітей до інших шкіл та й доріг немає. Тому селяни виступили проти цього. В нас на 26 освітніх закладів є лише 4 шкільні автобуси», - пояснила Шевченко.

Вона зізнається, що в Івано-Франківській ОДА сьогодні шукали вихід із ситуації.

Читайте також: Держпраці виявила порушення строків виплат зарплати в одній з лікарень Львівщини

«Після двогодинної дискусії ухвалили рішення, що голова районної профспілки попросить вчителів призупинити страйк до 20 вересня. За цей час обласні посадовці обіцяють напрацювати план заходів виходу з цієї кризи та направити лист у Кабмін про перерозподіл освітньої субвенції в межах області», - зазначила Шевченко.

Чи підуть на це вчителі, в громаді поки не знають. Втім сподіваються, що освітяни таки поступляться, бо ситуація, каже Шевченко, їм теж не «на руку», адже дні страйку їм не врахують у майбутні виплати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-