Світлодарська громада за підтримки U-LEAD зареєструвала військово-цивільну адміністрацію

Світлодарська громада за підтримки U-LEAD зареєструвала військово-цивільну адміністрацію

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» у відповідь на звернення керівника Світлодарської міської громади на Донеччині Сергія Гошка допомогли у процесі державної реєстрації військово-цивільної адміністрації (ВЦА).

Про це Укрінформу повідомили у «U-LEAD з Європою».

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Донецького регіонального офісу Програми Андрій Рябуха зауважив, що відсутність держаної реєстрації ВЦА створила для громади перешкоди не тільки у напрямку розвитку територій, а й практично заморозила весь робочий процес.

«З кінця 2020 року не скликались сесії міської ради, депутати фактично самоусунулись від процесу управління громадою, а керівництво ОМС мало змогу лише виплачувати заробітну плату працівникам виконавчих органів, комунальних закладів освіти та культури», - розповів він.

За словами радника, проблему загострили і законодавчі зміни, якими сільські та селищні ради, за рахунок яких збільшилась територія Світлодарської міської громади, позбавлялись бюджетних повноважень з 01 січня 2021 року.

«Призначення на початку серпня 2021 року нового керівника Світлодарської ВЦА фактично розпочало процес формування створеної Указом Президента України зазначеної установи, головним завданням якої є забезпечення життєдіяльності громади. Ми отримали прохання від керівника ВЦА про допомогу щодо державної реєстрації ВЦА, надали консультативну та юридичну допомогу, реєстрація вже завершена», - зауважив Рябуха.

Керівник Світлодарської міської ВЦА Сергій Гошко висловив вдячність за плідну співпрацю з експертами Програми U-LEAD та зауважив, що процес державної реєстрації ВЦА запустив у дію управління громадою із дотриманням усіх діючих норм законодавства України.

«У нас розпочалася активна робота: вже сформовані п’ять комісій з реорганізації міських рад та розпочато їх реорганізацію, виконано ряд бюрократичних, але дуже необхідних процедур, що дозволили здійснювати без затримок фінансування комунальних закладів та установ», - зазначив він.

Читайте також: У громаді на Житомирщині волонтери допомагають самотнім людям похилого віку

За інформацією Гошка, після державної реєстрації в громаді вже розпочаті заходи з благоустрою територій та поточні ремонти покрівлі багатоповерхової забудови міста, а з вересня відбудуться ремонти автомобільних доріг місцевого значення. Він зауважив, що стартувала і процедура заміни сторони по договору капітального ремонту дошкільного закладу із міської ради на ВЦА, що має невдовзі розблокувати ремонтні роботи та за сприятливих обставин, вони будуть завершені до кінця поточного року.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-