СБУ викрила чиновників, які привласнювали пенсії жителів ОРДЛО

СБУ викрила чиновників, які привласнювали пенсії жителів ОРДЛО

Укрінформ
Служба безпеки України викрила чиновників, які привласнювали пенсії жителів тимчасово окупованих територій України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«СБУ зупинила масштабне розкрадання бюджетних коштів, призначених для виплат пенсій у Харківській області. Чиновники «виплачували» пенсії громадянам, які мешкають в ОРДЛО, хоча насправді всі кошти осідали в кишенях зловмисників», - ідеться у повідомленні.

Слідство встановило, що до оборудок із державними коштами причетні посадовці Пенсійного фонду та банку.

Зловмисники, користуючись службовим становищем, вносили недостовірні відомості до бази даних. Зокрема вони змінювали інформацію про виплати пенсій особам, що перебувають на тимчасово окупованих територіях. Далі спільники оформлювали банківські картки і отримували на них кошти. Все це відбувалося без відома самих пенсіонерів, частина з яких, можливо, уже померла.

За інформацією СБУ, така схема діяла декілька років. За попередніми висновками фахівців, зловмисникам вдалось привласнити приблизно 5 млн грн.

Під час обшуків співробітники СБУ вилучили незаконно оформлені банківські картки та чорнову документацію, яка доводить багатомільйонні оборудки із соціальними виплатами.

Двом учасникам оборудки повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) та ч 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) Кримінального кодексу України.

Читайте також: СБУ викрила схему закупівлі неякісних запчастин для Укрзалізниці

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій розробляють інструмент для віддаленої електронної ідентифікації пенсіонерів з тимчасово окупованих територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-