У Чернігові відкрили музей Левка Лук’яненка

У Чернігові відкрили музей Левка Лук’яненка

Укрінформ
У Чернігові активісти створили музей одного з авторів Акта проголошення Незалежності Української держави, Героя України Левка Лук'яненка.

Про це на сесії Чернігівської міської ради оголосив громадський діяч-рухівець і засновник музею Петро Сальник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас в Чернігові за адресою проспект Миру, 194 (в районі Ремзаводу) відкрився музей Героя України Левка Лук’яненка. Існує він на громадських засадах", - сказав активіст.

Читайте також: Стипендії імені Лукяненка за серпень отримали троє бранців Кремля

Він подякував міській раді, усім партіям, політикам, громадським організаціям, які надали матеріальну допомогу для створення музею, і запросив депутатів відвідати його. Окрім того, запропонував придбати 13-томник творів Лук’яненка і тим самим зробити свій фінансовий внесок у розбудову експозиції.

Сальник зазначив, що музей розташований у приміщенні без опалення, потребує кондиціонерів та жалюзі на вікна, а також підключення дорогих моніторів. Зробити все потрібно якнайшвидше, бо музей Лук’яненка в Чернігові планує відвідати поважна делегація з Канади, яка восени приїде до Києва з нагоди 150-річчя еміграції туди першого українця.

Як повідомляло агентства, після смерті Лук’яненка в 2018 році у Чернігові пропонували перейменувати на його честь вулицю Рокосовського, де він певний час мешкав. Ця ідея одностайної підтримки не знайшла, тож влада обмежилась встановленням меморіальної дошки на будинку, де у квартирі брата борець за суверенність нашої держави проводив свої зібрання з однодумцями. Ця подія відбулася 19 вересня 2019 року.

Читайте також: Повстанський архів ОУН поповнив колекцію музею в Івано-Франківську

А перед цим, 23 серпня, активісти відкрили пам’ятну дошку в селищі Седневі Чернігівського району. Її розмістили на будинку, в якому діяч жив після заслання в 1989-1992 роках і де й досі мешкає його рідна сестра.

Левко Лук’яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Городнянського району Чернігівської області, помер 7 липня 2018 року в Києві. В історію увійшов як правозахисник, громадсько-політичний і культурний діяч, борець за незалежність України, співзасновник Української Гельсінської групи, народний депутат України, автор Акта проголошення Незалежності України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року, письменник, філософ, патріот-дисидент. За просування ідеї здобуття Україною державної незалежності у місцях позбавлення волі Лук’яненко провів понад 27 років. Кілька місяців чекав страти у камері смертників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-