На Чернігівщині увічнили пам’ять борця за незалежність, поета Максима Загривного

На Чернігівщині увічнили пам’ять борця за незалежність, поета Максима Загривного

Фото
Укрінформ
У селищі Михайло-Коцюбинське на Чернігівщині відкрили меморіальну дошку на честь борця за незалежність України в XX столітті, сотника армії Української Народної Республіки, співзасновника Організації українських націоналістів (ОУН), поета Максима Загривного.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

"Максим Загривний народився в селі Козел Чернігівської губернії - нині це Михайло Коцюбинське. Сьогодні там, у центрі селища, на фасаді місцевого історико-краєзнавчого музею відбулось відкриття меморіальної дошки борцю за нашу незалежність. На врочистому заході звучали промови, пісні на честь захисників України, а місцевий священник відслужив панахиду за загиблими", - розповів історик.

За його словами, найбільший внесок у визвольну боротьбу Загривний зробив як поет. На його віршах століття тому виховувалась молодь Західної України та української діаспори. А патріотичний вірш "Нас питали, якого ми роду" фактично став гімном ОУН.

"Його поезія мала дуже великий вплив. Ми це документально встановили й здивувалися тому, що й зараз, як виявилось, пісні на його слова можна почути в окопах на сході України", - зауважив Бутко.

Іще він повідомив факт, який нещодавно встановила відомий чернігівський історик Тамара Демченко. Дослідивши церковні метрологічні книги, вона з’ясувала, що Максим Загривний народився не в 1893 році, як це проходить в усіх історичних матеріалах, а в 1891-му. День народження - 20 лютого - залишається незмінним.

На Чернігівщині увічнили пам’ять борця за незалежність України, поета Максима Загривного / Фото: Чернігівська обласна рада

На відкритті пам’ятної дошки були присутні представники влади усіх рівнів та громадськості, науковці та краєзнавці Чернігівщини. Вони поклали квіти до дошки Загривному та пам’ятної стели загиблим у сучасній російсько-українській війні жителів селища Івана Томилка та Володимира Брешинського.

Читайте також: Музей Революції Гідності увічнить пам'ять, як українці ставали європейською нацією – Ткаченко

Після урочистостей в місцевому будинку культури пройшов "круглий стіл". Там науковці розповіли про життя та внесок Загривного у визвольну боротьбу.

Як зазначають історики, Максим Загривний (1891-1931) є одним із яскравих борців за незалежну соборну Україну. Більше відомий, як поет і сатирик під літературним псевдонімом Максим Грива.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-