У Слов'янську мітингували медики, вимагаючи виплатити зарплату

У Слов'янську мітингували медики, вимагаючи виплатити зарплату

Фото
Укрінформ
У Слов'янську Донецької області біля Міської клінічної лікарні мітингували медики, вимагаючи виплати заробітної плати, яку вони не отримують з червня поточного року.

Про це 16 серпня кореспондентові Укрінформу повідомила начальник відділу охорони здоров'я Слов'янської міської ради Олена Джим.

«Сьогодні медики вийшли на мітинг, вимагаючи виплати зарплати. Потерпають передусім ті люди, які мають мінімальну заробітну плату - це молодший медперсонал: санітарочки, медсестри... Зараз люди не заспокоїлися, вони пішли далі - написали заяву в поліцію про невиплату заробітної плати. І ще, знаю, готують лист з колективним зверненням до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля», - наголосила Джим.

Вона пояснила, що невиплата зарплати пов'язана з тим, що на сьогодні борг Національної служби здоров'я України (НСЗУ) перед медиками Слов'янська становить 7 млн ​​940 тис. грн за надані медичні послуги населенню.

Джим нагадала, що наприкінці травня поточного року відбувся моніторинговий візит представників НСЗУ до Слов'янську, «вони перевіряли відповідність умов надання медичних послуг пацієнтам з умовами договору».

«Договір був підписаний і взагалі-то все необхідне обладнання і штат, все там було викладено, погоджено. Але з'ясувалося, що за умовами договору з надання допомоги хворим з інфарктом у нас немає ангіографа, хоча у нас договір укладено з іншим лікувальним закладом. Тому стосовно лікування інфарктів нам ніби розірвали наш договір і призупинили з родопомочі, а також з лікування інсультів», - розповіла чиновниця. Вона акцентувала на тому, що попри все це медики продовжують надавати допомогу населенню за цими напрямками.

«Ми продовжуємо надавати цю допомогу - і пологи приймаємо, бо жінки народжують, і лікуємо хворих з інсультами, тому що такі є. Це стосується всього міста, а в Слов'янську проживає 112 тисяч населення плюс ті, хто приєднався до громади, - це населені пункти Слов'янського району. Виходить, що ми обслуговуємо близько 180 тисяч мешканців», - сказала Джим.

За її словами, продовження договорів по хворих з інсультами та породіллю перебувають на розгляді в НСЗУ з червня поточного року і офіційної відповіді медикам Слов'янська поки не надали. «Нам із квітня по цих пакетах нічого не виплачувалося. НСЗУ не пояснює причини, через які нам не виплачувалися кошти за пролікованих пацієнтів. Неодноразово ми зверталися до НСЗУ з цими питаннями - будуть чи ні нам продовжені ці договори. Але офіційної відповіді ми не отримали», - заявила керівник міськвідділу охорони здоров'я.

Вона зазначила, що минулого тижня новопризначений очільник Слов'янської військово-цивільної адміністрації Вадим Лях направив відповідний лист на ім'я міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, але поки що «ні відповіді, ні грошей не отримали».

«Ми кошти за глобальною ставкою отримуємо, ту фіксовану суму грошей, яку НСЗУ виплачує, проте цих грошей катастрофічно не вистачає навіть на виплату заробітної плати. З коштів міста ми отримуємо підтримку в плані фінансування закупівель медикаментів, продуктів харчування за дозволеною статтю бюджету. А зарплата йде за рахунок коштів НСЗУ», - констатувала Джим.

При цьому вона додала, що фонд заробітної плати міської клінічної лікарні Слов'янська - це 9 млн 400 тис. грн, а в липні було отримано лише 4 млн 220 тис. грн.

Читайте також: Зеленський доручив підняти зарплати медиків до максимально можливого рівня

«Звісно ж, цих грошей не вистачить для того, щоб покрити навіть заробітну плату. І ось трапилася місячна затримка. Проте ми сподіваємося, що виплати відновляться, тому що по телефону нам з Києва це обіцяють», - заявила керівник відділу охорони здоров'я Слов'янської міськради, зазначивши, що в такій ситуації з невиплатою і затримкою зарплати опинилося близько 800 співробітників.

Укрінформ звернувся до НСЗУ з проханням прокоментувати дану інформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-