На Закарпатті бригади медиків вакцинують ромів

На Закарпатті бригади медиків вакцинують ромів

Фоторепортаж
Укрінформ
На Закарпатті триває вакцинація ромського населення, через дезінформацію та відсутність документів у ромів часто немає доступу до вакцин. Відтак місцева влада та волонтери організовують виїзди бригад медиків у місця компактного проживання ромів.

Про це в коментарі Укрінформу розповів волонтер, представник ромської громади на Закарпатті Мирослав Горват.

“Такі виїзди вакцинальних бригад медиків у ромські поселення по Закарпатській області ми організовуємо уже близько місяця. Це досить важко організувати, адже ромські громади закриті, вакцинальній сесії передують перемовини і з місцевими громадами, їхніми лідерами, і з медиками, і з обласною владою. Треба, аби усі домовилися — адже серед ромів багато дезінформації про вакцинальну кампанію, значна кількість людей відмовляється вакцинуватися. Тому нам треба спочатку проводити просвітницьку роботу у поселеннях, а вже потім їхати туди з вакцинами,” - пояснив Горват.

За його словами, виїзд бригади медиків у поселення відбувається тоді, коли добровільно зголошуються щепитися хоча б 20 жителів ромської громади.

Читайте також: На Закарпатті почали COVID-вакцинацію ромів

“Ми за цей час побували з медиками в таких общинах, куди ніколи не приїжджали медпрацівники. У багатьох людей нема можливості інакше, окрім як таким способом, пройти вакцинацію, бо у багатьох немає документів, сімейного лікаря, контактів, аби зареєструватися в черзі на вакцинацію тощо”, - додав Горват.

За його словами, роми Закарпаття дуже важко пережили рік пандемії коронавірусу — і другу хвилю восени 2020-го року, і третю навесні 2021-го.

“Були спалахи інфекції в поселеннях, багато людей хворіло. Зважаючи на умови життя ромів, цьому треба приділяти більше уваги — тому що інфекція не ділить людей за етнічним принципом, якщо вона є у ромському таборі, то є і за його межами. Тому я вважаю, що треба вести активніше просвітницьку роботу із ромами щодо коронавірусу та захисту від нього", - наголосив волонтер.

Горват зазначив, що в області варто створити робочу групу, яка б допомогла врегулювати ситуацію у разі спалаху інфекції в поселеннях.

Зі свого боку, головний епідеміолог Закарпатської області Вікторія Тимчик акцентувала, що в регіоні не виділяють ромське населення в окрему категорію щодо організації вакцинальної кампанії.

“Окремої статистики щодо ромів, звісно ж, немає. По-перше, це не передбачено дорожньою картою, а по-друге — це теж закарпатці, вони складають загальну картину. По області вона наразі така, що щеплено близько 7% населення. Близько 100 тисяч осіб (це 10% населення області - ред.) отримали першу дозу. Ромів вакцинуємо у загальному порядку — вони йдуть або по віку, або якщо працюють у колективах, також є сімейні лікарі, що мають укладені з ромами декларації”, - розповіла Тимчик.

За її словами, за один приїзд бригади медиків у місця компактного проживання ромів щеплять від 30 до 50 осіб.

“Ми готові до більшої роботи. Якщо буде бажання — медики приїдуть і проведуть вакцинування. Поки, на жаль, ми не бачимо великої активності,” - зазначила Тимчик.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства охорони здоров'я вакцинація від COVID-19 знижує ризик госпіталізації та тяжкого перебігу хвороби в 15 разів.

Фото Сергія Гудака

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-