В Одесі назвали попередню дату прощання і похорону Ройтбурда

В Одесі назвали попередню дату прощання і похорону Ройтбурда

Укрінформ
Одесити цілий день приносять квіти до будівлі Одеського художнього музею, вшановуючи талант видатного митця і керівника установи Олександра Ройтбурда, серце якого перестало битися 8 серпня.

У понеділок, 9 серпня, родичі та влада міста узгодять час прощання і поховання художника, повідомили Укрінформу в департаменті культури і туризму Одеської міськради.

Одесити несуть квіти до Одеському художньому музею, директором якого був Ройтбурд / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

«Труну з тілом видатного митця доставлять до Одеси 9 серпня, тоді ж буде узгоджено час прощання одеситів з Олександром Ройтбурдом. Орієнтовно - 11-12 серпня. Також буде погоджено з дружиною художника одне з двох кладовищ, де його буде поховано», - сказала керівник департаменту культури і туризму Тетяна Маркова.

Мер Одеси Геннадій Труханов висловив глибокі співчуття рідним, близьким і колегам художника: «Багато хто, у тому числі й я, не встигли подякувати йому. За те, що привів глядача в музей… За безцінну спадщину, залишену нам...».

Читайте також: "Він закохав у мистецтво сотні тисяч людей": соцмережі прощаються з Олександром Ройтбурдом

Як повідомлялося, український художник Ройтбурд помер 8 серпня на 60-му році життя в київській лікарні внаслідок тяжкої хвороби.

Ройтбурд – представник південноукраїнської художньої школи, а також постмодернізму. Здобув освіту на художньо-графічному факультеті Одеського педагогічного інституту. Став співзасновником одеської асоціації «Нове мистецтво» (Одеса), працював артдиректором, а з 1999 по 2001 рр. - президентом цієї асоціації. У 1997-1999 рр. очолював Центр сучасного мистецтва Сороса в Одесі. Був регіональним координатором фестивалю «Культурні герої» (Одеса).

Читайте також: Президент висловив співчуття рідним та прихильникам творчості Ройтбурда

Ройтбурд у 2017 році виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Попри спротив депутатів облради у березні 2018 року голова Одеської облдержадміністрації підписав з ним контракт на 5 років.

У 2019 році Одеська обласна рада проголосувала за його звільнення з посади директора музею, але 2020 року після численних протестів поновила на посаді. Крім того, Верховний Суд у червні 2021 року визнав звільнення Ройтбурда незаконним.

Читайте також: Ткаченко - про смерть Ройтбурда: Величезна втрата для нас всіх

Олександр Ройтбурд був учасником більш ніж 100 виставок і мистецьких проєктів. Його роботи експонувалися у багатьох музеях світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-