Під стінами Львівської ОДА страйкують шахтарі, яким заборгували майже 300 мільйонів

Під стінами Львівської ОДА страйкують шахтарі, яким заборгували майже 300 мільйонів

Відео
Укрінформ
Сотні шахтарів ДП «Львіввугілля» вийшли на мітинг до Львівської облдержадміністрації з вимогою виплатити майже 300 млн заборгованої зарплати. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція протесту розпочалася вулицями Львова від готелю «Львів» до Львівської ОДА. Тут шахтарі під стукіт касок об асфальт кричали «Ганьба», "Зарплату" і вимагали вийти представників обласної адміністрації.

«Ми маємо зароблені 285 мільйонів гривень, але ніхто нам не хоче їх віддати, не дивлячись на суди. Наша профспілка звернулася до Президента, Прем’єра, Міністерства енергетики у Верховну Раду і ми отримали відповідь, що це не їх справа, а господарська - Львіввугілля. Але ж підприємство наше державне! Ми вимагаємо повернути наші гроші!» - зазначили на мітингу.

До мітингувальників вийшов заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик, якому озвучили основні вимоги. Він запевнив, що облдержадміністрація підтримує вимоги шахтарів, однак рішення має прийняти уряд. Борги обіцяють покрити упродовж серпня-вересня цього року, але затвердженого графіку їх погашення наразі немає.

Мітингувальники зауважили, що якщо питання з заборгованістю зарплати не вирішиться у найближчі дні, 24 серпня, в День незалежності, вони страйкуватимуть в Києві.

Читайте також: На погашення боргів шахтарям цьогоріч спрямували понад 2 мільярди - Шмигаль

Як зазначив голова Національної профспілки гірників України Михайло Волинець, крім розрахунку із зарплатними боргами шахтарі також вимагають: забезпечення стабільного збуту продукції та вчасних розрахунків за неї; модернізації вугільних підприємств, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, безпеки праці; перегляду ціни на видобуте в Україні вугілля; збалансованої державної, в тому числі фінансової підтримки галузі; своєчасних розрахунків за ЄСВ, права вчасного виходу на пенсію; заборони на знеструмлення вугледобувних підприємств; сприяння держави у ліквідації екологічних наслідків роботи/простою вугледобувних підприємств; визначення режимів стабільної роботи держшахт у період до 2025 року; законодавчого закріплення пріоритету використання видобутої в Україні сировини. 

Як повідомляв Укрінформ, 21 липня Кабмін зобов'язав держшахти спрямовувати 80% коштів на виплати боргів із зарплат. Згідно із проєктом постанови, така умова діятиме, якщо підприємство має заборгованість з виплати заробітної плати. Документ ухвалений з урахуванням зауваження стосовно потреби спрямовувати кошти на видатки для забезпечення безпеки роботи шахт. Постанова набирає чинності з 1 вересня 2021 року.

14 липня Кабінет Міністрів перерозподілив 393,049 млн грн на виплати заборгованості по зарплатах шахтарям. За підрахунками Міністерства енергетики, до кінця року дефіцит коштів на виплати зарплат шахтарям державних шахт становитиме 2,9 млрд грн. Загальна заборгованість державних вуглевидобувних підприємств із виплати зарплат за 2015-2020 роки та 6 місяців 2021 року становить 1,334 млрд грн, з них 1,077 млрд грн накопичилося від початку цього року.

Фото: Львівський портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-