Громади Полтавщини налагоджують діалог з представниками місцевих ЗМІ

Громади Полтавщини налагоджують діалог з представниками місцевих ЗМІ

Децентралізація
Укрінформ
Багато органів місцевого самоврядування не готові до активного спілкування з журналістами почасти через відсутність у громадах відповідальних за розповсюдження інформації фахівців.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йшлося під час онлайн-зустрічі «Актуальні питання взаємодії органів місцевого самоврядування та регіональних ЗМІ для ефективної комунікації та забезпечення свободи слова», яку проводила команда Полтавського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» разом зі спеціалістами облдержадміністрації, територіальних громад та представниками ЗМІ.

Своє бачення становища взаємодії ЗМІ та влади висловив директор ТРК «ІРТ Полтава» Ігор Кужик.

«В ТГ люди ніколи не займалися інформаційною діяльністю, тому їм дуже важко вибудовувати діалог з представниками ЗМІ. Вони не знають, як готувати пресрелізи, не розуміють, що про події журналістів слід попереджати заздалегідь, можуть відмовлятися від коментарів на неприємні їм теми чи взагалі не пускати ЗМІ на сесії, наради, де вирішуються важливі для громади питання. Тобто, ще не можуть оцінити, наскільки важливе правдиве висвітлення життя громади для її престижу. На жаль, люди часто послуговуються не офіційними джерелами, а перекрученою інформацією в Інтернеті. Тому значення сьогоднішнього діалогу надзвичайно важливе», - зазначив Кужик.

Найгірша ситуація у взаємодії журналістів з органами місцевої влади склалася у Полтаві та в Кременчуці, де чиновники неодноразово перешкоджали професійній діяльності представників масмедіа. У Кременчуці, наприклад, журналісти п’ятьох видань змушені звертатися до суду, намагаючись добитися справедливості.

Про правові аспекти взаємодії органів влади та журналістів говорили начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Полтавській області Юрій Сулаєв та регіональна представниця Інституту масової інформації у Полтавській області Надія Труш. За їхніми даними, в цьому році правоохоронці розслідують три провадження за перешкоджання журналістській діяльності й одне за погрозу журналісту з боку представника влади.

Проте ситуація не скрізь однакова, адже на Полтавщині запроваджено і чимало корисних практик комунікації органів місцевого самоврядування з журналістами і власними громадами. Представники Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавської обласної ради стверджують, що відкриті до діалогу зі ЗМІ. Для цього вони використовують не лише повідомлення через офіційні сайти, але й телеграм-канали, електронні розсилки новин тощо.

У Нехворощанській ТГ Полтавського району, як розповів спеціаліст загального відділу сільської ради Олександр Зінченко, постійний зв'язок з мешканцями влада підтримує за допомогою власної сторінки у Фейсбуці. Із лайків під новинами і коментарів одразу видно, що людей хвилює найбільше, і відповідно, можна визначати пріоритети в подальшому розвитку. Цікаво, що окремі текстові повідомлення набирають по 7-10 тисяч переглядів, а відеоролики й по 20-30 тисяч, у той час, як населення самої громади – трохи більше 5 тисяч.

«Ми щодня, навіть у вихідні, даємо людям свіжі й достовірні новини, - зауважив Зінченко. – Це наш престиж, це соціальне визнання громади. Інакше у населення впаде довіра до керівництва».

Під час обговорення проблеми були висловлені пропозиції визначати когось одного з числа чиновників для підтримки зв’язків з громадськістю та з представниками масмедіа, а також підключати до цього фахівців, які б надавали важливі новини та роз’яснення.

Радник U-LEAD з питань комунікацій та висвітлення Дмитро Прокопчук закликав присутніх представників державної влади і місцевого самоврядування сміливіше налагоджувати діалог із місцевими та регіональними журналістами, не боятися дискусій і складних запитань.

«Щоб розбудовувати демократичну систему, в якій громада бере участь у вирішенні своїх проблем, щоб вона могла приймати ефективні рішення, люди повинні бути поінформовані про реальний стан справ у громаді. А посадовці мають знати настрої своїх виборців, розуміти наявні виклики. Тобто, треба бути всім в одному контексті. Без участі журналістів поширити цей контекст неможливо. Моє прохання до керівників органів місцевого самоврядування: не бійтеся критики журналістів. Бійтеся відсутності інформації. Вакуум швидко заповниться чутками – це найгірше, що може бути. Відкритість сприяє успіху більше, аніж мовчанка», - наголосив Прокопчук.

Читайте також: Ірина Балибіна, керівниця полтавського регіонального офісу програми «U-LEAD з Європою»

Як повідомлялося, Програма з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-