Чернишов: Кожна тергромада має самостійно виявляти та примножувати свій потенціал

Чернишов: Кожна тергромада має самостійно виявляти та примножувати свій потенціал

Укрінформ
Кожен регіон і територіальна громада мають бути спроможними самостійно виявити, реалізувати та примножити свій потенціал.

На цьому наголосив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час онлайн-конференції «Фінансування та інвестиції у громадах», організованій Програмою «U-LEAD з Європою» разом з Мінрегіоном, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кожен регіон України та тергромада мають стати такими, що спроможні самостійно виявити, реалізувати та примножити власний потенціал. Для Мінрегіону надзвичайно важлива підтримка Програми «U-LEAD з Європою» у контексті впровадження оновленої державної регіональної політики, заснованої на кращому європейському та світовому досвіді. Упевнений, що спільними зусиллями нам вдасться втілити у життя усі наші амбітні плани», - сказав Чернишов.

Він подякував «U-LEAD з Європою» за посилення спроможності уряду України, громад та місцевої влади у сфері децентралізації та регіонального розвитку. Міністр наголосив, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади має стратегічне значення для України.

«Сьогоднішня конференція — додаткова чудова нагода розкрити інвестиційний потенціал громад нашої країни, а також створити спільний простір для обміну інформацією між представниками уряду, органами місцевого самоврядування, міжнародними фінансовими установами та експертами. Попереду масштабна робота із провадження стратегічних документів, що включатиме вдосконалення законодавства, розробку та імплементацію нових механізмів та інструментів розвитку регіонів і громад, а також надання їм всебічної експертної та методичної допомоги», - сказав глава Мінрегіону.

Як зазначив заступник голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, конференція організована дуже вчасно, адже децентралізація є однією з найуспішніших та найдинамічніших реформ в Україні, а фінанси дуже впливають на місцеві переваги.

«Дуже важливо створити такі умови, які дадуть змогу ефективно реалізувати цю реформу. Об'єднання (громад - ред.) було успішним, але це лише перший крок. Децентралізація не завершується на новому адміністративно-територіальному поділі. Тому ця система переваг має бути підтримана відповідними фінансовими ресурсами», - сказав Дюфло.

Він нагадав, що Програма «U-LEAD з Європою» запустила ініціативу з проєктів муніципального партнерства для виявлення та сприяння розробці проєктів місцевого розвитку регіонального значення, які можуть бути подані на фінансування до національних і міжнародних фінансових установ.

«Я із задоволенням відзначаю неабиякий інтерес з боку громад до цієї ініціативи. Понад 600 муніципалітетів узяли участь у цьому процесі. 350 муніципалітетів подали заявки, 195 проєктів з розвитку. Тут ідеться про такі важливі теми, як економічний розвиток, зайнятість, інфраструктура в громадах, просторове планування, людський капітал, транспорт, регіональні сфери для розвитку. У середньому кількість таких заявок приблизно буде на 1 млн 350 тис. євро», - розповів Дюфло.

Заступник голови представництва ЄС в Україні зазначив, що Програма «U-LEAD з Європою» восени почне працювати з понад 30 муніципалітетами над упровадженням їхніх проєктів. «Втілення їх у життя однозначно підтримає регіональний розвиток і зростання», - переконаний він.

Зі свого боку регіональна директорка GIZ в Україні Бернадетт Ной наголосила, що міжнародні партнери готові й надалі ділитися з Україною досвідом і спільно працювати в напрямку регіонального та муніципального розвитку. «У нас попереду ще багато роботи, велика кількість проєктів. Будемо сподіватися, що буде можливість розвивати громади з потужною соціальної складовою. Для нас дуже важливо розробляти якісні проєкти та спільно досягати позитивних результатів... Ми будемо завжди підтримувати вас у вашій роботі», - запевнила вона.

Організатори заходу, присвяченого муніципальному інвестиційному потенціалу України, мають на меті створити спільний простір для обміну інформацією та дискусій представників уряду, громад, асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних фінансових установ та експертів.

Читайте також: Мінрегіон зареєстрував договір про співпрацю 14 гуцульських громад

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами - членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-