Буря поламала дуб Шевченка на Черкащині

Буря поламала дуб Шевченка на Черкащині

Фото
Укрінформ
Буря поламала дуб Шевченка в селі Будище Звенигородського району. Дерево росло поблизу колишнього маєтку Павла Енгельгардта. Двісті років тому в дуплі цього дерева малий Тарас ховав свої малюнки.

Про подію кореспонденту Укрінформу повідомив сільський голова Шевченкового Сергій Смалько.

«Буря налетіла в п’ятницю увечері, – розповідає Сергій Анатолійович. – Мала велику руйнівну силу. В парку біля садиби Енгельгардта зламала найбільшу гілляку дубу Шевченка. Ледь не до пеньків поламала кілька інших дерев. Сама будівля не постраждала. Буря пішла далі на Моринці й хутір Шампань. Про її силу можна судити по тому, що електрики відновили струм лише в неділю».

Читайте також: На Харківщині "чорні лісоруби" вивезли столітні дуби на 80 мільйонів

В маєтку Енгельгардта ростуть три старі дуби. Їхній вік – від 900 до тисячі років. В дуплі першого дубу Тарас Шевченко ховав свої перші малюнки.

Сільський голова впевнений, що дерево не загине.

«Відломилася лише одна із чотирьох гілляк. Три інші не постраждали. Дерево житиме. В 1960-их роках до сторіччя смерті поета дуб впорядкували. Під гілкою поставили залізні підпорки. Минулого року ми їх поновили. Над дуплом поставили козирок, щоби не забігала вода».

Окрім дубу Шевченка на Черкащині є ще кілька відомих дерев. У селі Буда в Холодному Яру росте 1000-літній дуб Залізняка. В Прохорівці Золотоніського району в колишньому маєтку Михайла Максимовича ростуть сосна Гоголя і ще один дуб Шевченка. За переказами, саме під ним Тарас Григорович написав поему «Марія».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-