На Донеччині 32 громади з 46 отримають державну допомогу

На Донеччині 32 громади з 46 отримають державну допомогу

Децентралізація
Укрінформ
У Донецькій області з 46 територіальних громад отримають з Державного бюджету базову дотацію 32 громади, ще 5 громад - бездотаційні та 9 громад гроші з бюджету віддають.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив радник з питань місцевих фінансів та управління Донецького регіонального офісу Програми U-LEAD Сергій Івахнін 22 квітня під час онлайн-зустрічі його команди з представниками ЗМІ.

«Зараз, коли всі громади перейшли на прямі міжбюджетні взаємовідносини з державою, то ми маємо, що з 46 територіальних громад Донецької області 32 громади отримають дотацію, 9 громад - віддають і 5 - бездотаційні», - сказав Івахнін.

Він уточнив, що є базова дотація – це та дотація, яку отримають громади, також є реверсна – це та дотація, яку громади віддають.

«З 46 територіальних громад 32 громади отримають базову дотацію. Ця базова дотація називається дотацією вирівнювання. Державою встановлена формула її розподілу, згідно якої дотація розраховується. Якщо коротенько пояснити – спочатку, беруть всі надходження податку на доходи фізичних осіб по Україні за минулий період, поділяють на всю чисельність по Україні, отримають конкретну цифру. Наприклад, виходить умовно 4 тис. грн на одного мешканця по Україні. Потім обраховують цей показник по кожній громаді, скільки податку на доходи фізичних осіб приходиться на одного мешканця громади. Наприклад, умовно 2 тис. грн. Тоді держава з урахуванням всіх відсотків та коефіцієнтів додає ще 2 тис. грн до 4 тис. грн, тобто вирівнює», - пояснив Івахнін.

За його словами, з 32-х громад, які отримують базову дотацію, найвищу суму отримала Костянтинівська громада – 93,5 млн грн, Торецька – 80,1 млн грн, Слов’янська – 72,2 млн грн. Найменше отримала Званівська громада, а Бахмутська взагалі бездотаційна.

Івахнін уточнив, що реверсна дотація, це коли дотація не надається, а навпаки - наднадходження повертаються громадою до держави.

«Якщо у громаді дохід на кожного мешканця виходить більше, то держава, з урахуванням коефіцієнтів, умовно вилучає ці наднадходження. Потім за рахунок цих наднадходжень, вона надає цю дотацію тим, кому не вистачає», - сказав він.

Читайте також: U-LEAD: Визначені пріоритети наступного етапу реформи місцевого самоврядування

На Донеччині громади, які віддають, – їх 9, і найвищу суму з бюджету віддають Маріупольська громада – 443,7 млн грн, Покровська громада – віддає 95,1 млн грн, Краматорська – 16,2 млн грн.

На Донеччині є 5 громад, які бездотаційні, тобто вони не віддають і їм не надають гроші.

«Такий підхід збалансовує бюджети, і це визначає Бюджетним кодексом України. Механізм державного вирівнювання ні одній громаді не дасть «вмерти» (в бюджетно-фінансовому контексті) тому, що він дозволяє збалансовувати бюджети громад, шляхом надання базової дотації», - підсумував Івахнін, наголосивши, що це все відкриті фінансові дані.

Як повідомлялося, на території Донецької області, яка підконтрольна українській владі, створено 46 територіальних громад, з них 36 громад – це ті, в яких пройшли місцеві вибори й 10 громад, де зараз створені військово-цивільні адміністрації. Так, ЦВК не призначила вибори на території 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донеччини, які знаходяться близько до лінії розмежування, до лінії фронту.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-