U-LEAD: Визначені пріоритети наступного етапу реформи місцевого самоврядування

U-LEAD: Визначені пріоритети наступного етапу реформи місцевого самоврядування

Децентралізація
Укрінформ
Наразі визначені пріоритети наступного етапу реформи місцевого самоврядування в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив керівник Донецького регіонального офісу Програми U-LEAD Максим Ткач 22 квітня під час онлайн-зустрічі його команди з представниками ЗМІ.

«До пріоритетів етапу реформ відносяться: передача повноважень та майна; створення ЦНАПів; співробітництво територіальних громад та фінансова децентралізація, децентралізація у сфері земельних відносин тощо. Про це можна зробити висновок, дивлячись на моніторинг процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування», - сказав Ткач.

Він констатував, що районні ради 100% в Донецькій області прийняли рішення про передачу майна в комунальну власність органів місцевого самоврядування.

«Це близько 800 об’єктів. Але поки що органи самоврядування прийняли у свою власність 724 об’єктів зі спільної власності. Тобто доля 84 об’єктів ще не вирішена. Але законодавець дав для цього процесу час до 1 липня», - зазначив Ткач.

За його словами, сьогодні в Донецькій області створено 26 ЦНАПів, тобто 70% НАПів в Донецькій області створені органами місцевого самоврядування. А співробітництво територіальних громад – це новий інструмент і він поки що не зовсім працює в Донецькій області. Наразі, уточнив керівник Донецького РО Програми U-LEAD, в реєстрі договорів про співробітництво територіальних громад є договір Андріївської і Краматорської територіальних громад про взаємодію у сфері охорони здоров’я.

«Співробітництво - це важливо, тому що всі громади різні, але всі мають однакові повноваження, і тому важливо знаходити точки дотику з сусідніми громадами, щоб розвивати свої територіальні громади разом», - підкреслив він.

Кажучи про різницю між громадами Донецької області, Ткач зазначив, що найменша за кількістю жителів – це Андріївська громада, там мешкають трохи більше 2 тис. жителів та Званівська, де 3 тис. жителів, а найбільша – це Маріупольська територіальна громада, де проживають 450 тис. жителів.

Також між громадами існує різниця за площею. Великі – це Лиманська тергромада, яка займає 1209 кв. км, Великоновоселківська - 906 кв. км, та невеличкі за площею громади – Торецька – 61 кв. км, Часов’ярська – 63 кв. км, Мирноградська – 66 кв. км і Білозерська – 68 кв. км, уточнив експерт.

«Незважаючи на таку різницю в потенціалах громад, вони мають однакові повноваження наразі», - наголосив Ткач.

Читайте також: Реорганізація РДА дозволила громадам Волині оновити кадровий потенціал - експерт

Він акцентував, що, звичайно, фінансова децентралізація теж дуже важлива: «Фінанси – це один з факторів, що стимулює наш розвиток. Тому показники фінансової децентралізації дуже важливі в провадженні реформи».

Як повідомлялося, Програма з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-