Археологи після розкопок називають нову дату заснування Черкас

Археологи після розкопок називають нову дату заснування Черкас

Фото
Укрінформ
Після розкопок на Дзеленьгорі археологи спростовують існуючу дату заснування Черкас. Вони стверджують, що місто молодше на 100 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інститут археології України.

Дзеленьгора – підвищення, з якого розпочалося місто, черкаські археологи уперше розкопали минулої осені.

Саме тут на мисі понад Дніпром литовський князь Ольгерд у 1362 році заснував Черкаський замок – прикордонний форпост, який охороняв південні кордони Великого князівства Литовського. Сьогодні тут збереглися залишки рову, який обмежував територію замку з боку поля.

Вчені стверджують, що дослідження довели хибність офіційної дати заснування Черкас – 1286 рік. Насправді ж, як свідчать археологічні знахідки, місто постало на століття пізніше: не раніше другої половини – кінця XIV ст., після битви на Синіх Водах (1362 р.), коли князь Ольгерд розгромив війська трьох татарських ханів.

"Жодних знахідок кінця ХІІІ століття на території Черкас досі не знайдено. Кордон Київської Русі проходив по річці Рось. Там досі збереглися залишки Змієвих валів. Усі броди через Дніпро контролювалися давньоруськими городищами. А в Черкасах біля села Червона Слобода був брід «Тятинець», який ніким не контролювався. З назви зрозуміло, що ним ішли таті – нападники, розбійники. Ніякого міста тут не було", - розповів директор Черкаського міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини Михайло Сиволап.

Експедиція під керівництвом старшого наукового співробітника відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор’я Інституту археології НАН України, кандидата історичних наук Дмитра Куштана, та Черкаського міського археологічного музею середньої Наддніпрянщини знайшла кераміку часів зарубинецької та черняхівської культур. Найбільше ж було кераміки кінця ХІV століття – часу появи замку. Віднайдені цікаві матеріали – керамічний посуд, пічні кахлі, вироби із заліза, кольорових металів, скла, нумізматичні знахідки.

Читайте також: У Меджибожі для туристів створили археологічну лабораторію

Справжньою сенсацією для дослідників стали пічні кахлі другої половини XVI ст.: доти вважалося, що ця оздоба хатнього інтер’єру з’являється в Черкасах не раніше XVII ст.

Несподівано археологи знайшли в сміттєвій ямі бронзову медаль першої всеросійської олімпіади, яка проходила в Києві у 1913 році.

У радянські часи притримувалися дати заснування Черкас – 1286 рік. У 1986 році в Черкасах гучно відсвяткували так зване 700-річчя з дня заснування міста.

Фото: Інститут археології України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-