ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити лідерці харківських комуністів Александровській €19 тисяч

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити лідерці харківських комуністів Александровській €19 тисяч

Укрінформ
Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити обвинуваченій у сепаратизмі лідерці Харківської обласної організації КПУ, ексдепутату Верховної Ради від КПУ Аллі Александровській 19 тис. євро.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив адвокат Александровської Олександр Шадрін.

"За рішенням ЄСПЛ, яке ухвалено 25 березня, Україна має виплатити 72-річній Аллі Александровській, яку звинуватили у посяганні на територіальну державну цілісність та даванні хабаря, понад 19 тис. євро. З них 15 600 євро - за моральну шкоду та 3563 євро - інші витрати", - зазначив Шадрін.

За його словами, суд визнав незаконним і безпідставним затримання Александровської 28 червня 2016 року: "Її арешт впродовж 4-х місяців визнано занадто довгим, а утримання у металевій клітці під час судового розгляду таким, що принижує гідність".

Адвокат додав, що держава має сплатити компенсацію впродовж трьох місяців.

Як повідомляв Укрінформ, 28 червня 2016 року Аллу Александровську затримали після проведеного у неї обшуку.

Читайте також: ЄСПЛ розглядає вісім тисяч справ, пов’язаних з агресією РФ в Україні

Їй інкримінували скоєння злочинів за ч. 2 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і ч. 3 статті 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу. Щодо останнього, то, за версією слідства, вона пропонувала 9 тисяч дол. меру міста Південне Харківської області за сприяння у прийняттю міськрадою звернень до парламенту та Президента України відносно змін у Конституції України щодо федералізації.

13 жовтня Київський райсуд Харкова змінив запобіжний захід для Александровської із утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт, а пізніше - на нічний арешт. У травні 2018 року термін запобіжного заходу закінчився, а новий не обрано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-