На Львівщині хочуть реставрувати близько 30 пам’яток архітектури

На Львівщині хочуть реставрувати близько 30 пам’яток архітектури

Укрінформ
Львівська облрада затвердила перелік з близько 30-ти пам’яток архітектури, реставрацію яких фінансуватимуть цьогоріч році з обласної програми.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради, передає Укрінформ.

«Об’єктів є близько 30, передбачено різного типу роботи: виготовлення проєктно-кошторисної документації, науково-пошукові, дослідницькі, реставраційні роботи, а також елементи промоції, щоб це був комплексний підхід до збереження спадщини в регіоні», - зазначив голова постійної комісії Львівської обласної ради Іван Щурко.

На думку членів комісії, першочергово треба розподілити кошти бюджету на об'єкти, роботи над якими частково розпочаті. У процесі реставрації важливо дотримуватися технологій. Якщо зупинити виділення коштів і не завершити ремонтні роботи, то виникне загроза повної руйнації пам'ятки. Пріоритетними є об'єкти, які перебувають в аварійному стані й щодо яких погоджено умови співфінансування від громад.

Читайте також: МКІП планує визнати Гостиний двір пам'яткою національного значення - Ткаченко

Загалом на 2021 рік в рамках програми «Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021 – 2025 роки» обласною радою передбачено виділення 22 млн грн.

Зазначається, що на обстеження пам’яток дерев’яної архітектури, завершення розпочатих реставраційних робіт, виконання протиаварійних робіт та комплексної реставрації об’єктів дерев’яної сакральної архітектури бюджетом передбачено 10 млн 600 тис. грн.

На проєкти, що реалізуються на території Львівської області із залученням міжнародної технічної допомоги, передбачено 2 млн 500 тис. грн.

Читайте також: Музей Сковороди планують внести в програму «Велика реставрація» - ЗМІ

Реставрація пам’яток, внесених до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, у тому числі виготовлення проєктно-кошторисної документації профінансується з бюджету в обсязі 2 млн 100 тис. грн.

Рішенням бюджетної комісії на охорону, збереження і популяризацію історико-культурної спадщини цьогоріч додатково виділять 3 млн 158 тис. грн із бюджету розвитку.

З повним списком об'єктів, які включені в реставрацію у 2021 році можна ознайомитися на сайті Львівської обласної ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-