Громади Закарпаття торік спрямували майже 17% бюджетів на проєкти розвитку

Громади Закарпаття торік спрямували майже 17% бюджетів на проєкти розвитку

Децентралізація
Укрінформ
Територіальні громади Закарпаття протягом 2020 року спрямували на проєкти соціально-економічного та інфраструктурного розвитку 16,7% коштів із власних бюджетів.

Про це свідчать дані аналізу, проведеного експертами Програми «U-LEAD з Європою» та шведскої компанії SKL International щодо аналізу окремих показників фінансової (бюджетної) діяльності територіальних громад України за 2020 рік, які є у розпорядженні Укрінформу.

"Питома вага зазначеного показника ( капітальних видатків на соціально-економічний та інфраструктурний розвиток - ред.) у загальному обсязі видатків бюджетів громад у середньому по області є трохи вищою середнього загальнодержавного показника та складає 16,7 % проти середнього 14,9% по досліджуваних 872 територіальних громадах України", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що такі капітальні видатки великою мірою відображають спроможність територіальних громад забезпечувати соціально-економічний розвиток, можливості для реалізації проєктів інфраструктурного розвитку та впроваджувати бюджети розвитку, а не утримання наявної інфраструктури та соціально-економічних об'єктів.

Згідно з дослідженням, показник доходів загального фонду бюджетів громад Закарпаття на одного мешканця в середньому по області складає 4 977,2 грн за 2020 рік, при цьому аналогічний показник по громадах України становить 5 200,6 грн за минулий рік.

Читайте також: «U-LEAD з Європою» відкрила 150-й центр надання адміністративних послуг

Крім того, згідно з дослідженням, значення показника видатків загального фонду на одного мешканця, що відображає, співвідношення обсягу видатків загального фонду до кількості мешканців відповідної територіальної громади в середньому по 872 громадах України складає 6 986,9 грн., а по Закарпатській області цей показник дещо вищий і дорівнює 7 314,2 грн.

При проведенні аналізу, експерти досліджували 7 територіальних громад Закарпаття, які у 2020 році мали прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом (Тячівську, Вільховецьку, Перечинську, Іршавську, Баранинську, Полянську, Мукачівську територіальні громади).

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-