Експертиза з’ясувала, чим отруїлися птахи в «Асканії-Новій»

Експертиза з’ясувала, чим отруїлися птахи в «Асканії-Новій»

Укрінформ
Експертиза, проведена на фактом загибелі птахів у лютому 2021 року на території заповідника «Асканія- Нова», підтвердила отруєння препаратом для боротьби з мишовидними гризунами.

Про це у Херсонській ОДА на засіданні робочої групи, створеної для з’ясування причин загибелі у заповіднику «Асканія-Нова» червонокнижних журавлів, повідомив перший заступник голови Держпродспоживслужби Владислав Седик.

«По другому факту (загибель птахів на території «Асканія-Нова» у лютому – ред.) у нас на сьогоднішній день є вже лабораторні підтвердження, що дало токсичну дію. По факту: проба внутрішніх органів, а саме печінки птахів, виявлено антикоагулянт групи кумаринів – це родентицид, тобто це препарат для боротьби з мишовидними гризунами. Лабораторно підтверджено, що… в печінці зафіксовано перевищення діючої речовини, лабораторно підтверджено, що концентрація дала летальну дію, що причиною загибелі даних птахів є, якраз, препарат на основі бродіфакуму», - сказав Седик.

Водночас він зазначив, що цей препарат дозволений до використання в Україні, і відсутнє державне регулювання, норми, які б якимось чином регламентували внесення таких препаратів. На препаратах є рекомендації виробника: за одними рекомендаціями препарат рекомендують вносити поверховим методом (розкидати по полю), за іншими – зернові принади треба засипати у нори і притоптувати.

Читайте також: В «Асканії-Новій» за тиждень загинули майже 370 перелітних птахів

«З нашої точки зору, порушень ми ніяких не зафіксували. Нами не було встановлено, і ми процедурно не можемо це аргументувати - на яких полях відбувалася годівля. Нами зараз в найкоротші терміни буде проведена роз’яснювальна, просвітницька робота з сільськогосподарськими підприємствами», - зазначив він.

Як зазначалося, ці дослідження щодо лютневого факту загибелі птахів у заповіднику протягом тижня провів Науковий Центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Медведя.

Що стосується першого факту - загибелі у січні червонокнижних журавлів, то це дослідження ще досі проводиться рамках кримінального провадження - його мають провести у Харкові.

Читайте також: На Херсонщині загинули лебеді: тіла птахів відправили на експертизу

«На сьогоднішній день експертиза ще проводиться. Сьогодні ми спілкувалися з радниками глави МВС і просили посприяти у прискоренні отримання експертизи», - зазначив перший заступник голови Держпродспоживслужби.

Директор заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко повідомив, що збитки по факту загибелі журавлів у січні становлять 3 млн 270 тис. грн.

Він закликав правоохоронні органи все ж перевірити інструкції використання препаратів для боротьби з гризунами, яке має бути дозування. За його словами, насамперед потрібно доопрацювати законодавчі норми, щоб унеможливити у подальшому повторення отруєння птахів. На його думку, наразі це проблема не лише Біосферного заповідника.

Як повідомляв Укрінформ, на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» у січні 2021 року загинули журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли гинути через оброблене хімікатами зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу.

Читайте також: У заповіднику «Асканія-Нова» знову гинуть птахи

Згодом, 23 лютого, до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення від директора заповідника «Асканія-Нова» Гавриленка про нові випадки загибелі птахів. Фахівці Чаплинського управління Держпродспоживслужби у дендропарку та озерах на території зоопарку виявили 187 трупів птахів, серед них червонокнижну качку огар.

Починаючи з 24 лютого на території Біосферного заповідника загинули ще 369 перелітних птахів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-