На Чернігівщині вшанували пам’ять жертв Корюківської трагедії

На Чернігівщині вшанували пам’ять жертв Корюківської трагедії

Фото
Укрінформ
У Корюківці Чернігівської області відбулися жалобні заходи з нагоди 78-х роковин найбільшої за втратами мирного населення трагедії Другої світової війни.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

"Традиційні заходи зі вшанування жертв Корюківської трагедії - мітинг-реквієм і поминальна літія - пройшли за участю керівників Чернігівської області й місцевої влади, а також Надзвичайного і Повноважного посла ФРН в Україні Анки Фельдгузен. У своїй промові дипломат засудила нацистський злочин, від імені німецького народу попросила вибачення і сказала, що має намір підтримати німецько-український проєкт із дослідження таких злодіянь фашизму в Україні", - зазначив Бутко.

На Чернігівщині вшанували пам’ять жертв Корюківської трагедії/Фото: Корюківська міськрада

За його словами, Анка Фельдгузен на посаді ще заступника посла приїжджала сюди в 2013 році. Тепер же вона приїхала і для зміцнення зв’язків із Корюківською громадою. Дипломат відвідала фабрику технічних паперів "Слов’янські шпалери", школу №4, де вивчається німецька мова, оглянула місцевий музей, зокрема експозицію, присвячену Корюківській трагедії.

Читайте також: Американський винищувач часів Другої світової розкопали на Тернопільщині

На скорботному мітингу окрім посадовців виступив свідок трагедії. До пам’ятника присутні поклали квіти й поставили запалені лампадки. Поминальна літія відбулася біля могил перепохованих останків жертв на території урочища "Гай".

Як відомо з історичних джерел, 1,2 та 9 березня 1943 року нацисти убили всіх жителів Корюківки на Чернігівщині (близько 7 тис. осіб), а саме містечко спалили. Більшість убитих - діти, жінки та люди похилого віку. Каральну акцію гітлерівці провели у відповідь на знищення радянськими партизанами німецького гарнізону, що дислокувався в Корюківці.

Читайте також: Приватний проєкт меморіалізації Бабиного Яру є «троянським конем» Путіна – Зісельс

У матеріалах Нюрнберзького процесу цю трагедію названо наймасовішим знищенням місцевого населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни.

Фото: Корюківська міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-