На Чернігівщині випікають «монастирський» хліб за старовинними рецептами

На Чернігівщині випікають «монастирський» хліб за старовинними рецептами

Фото
Укрінформ
У місті Мена Чернігівської області підприємці випікають хліб за старовинними рецептами, записаними в монастирях Західної України. 

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив співвласник менської приватної пекарні "Хлібок" Валентин Боженов.

"Ми з партнером Василем Кондаковим їздили по монастирях Української греко-католицької церкви, що знаходяться в Західній Україні, разом із ченцям пекли там хліб і записували рецепти. Додому привезли їх близько 30-ти. З десяток із них ми постійно використовуємо у своїй роботі, на базі деяких розробляємо власні рецепти", - розповів підприємець.

На Чернігівщині випікають хліб за старовинними рецептами з монастирів / Фото надані приватною пекарнею «Хлібок»

За його словами, реалізувати "хлібну" ідею чоловікам, які є прихожанами місцевої парафії УГКЦ, допоміг священник отець Роман Халус. Він домовився з монастирями своєї конфесії і ті охоче прийняли менських підприємців та поділилися з ними пекарським досвідом. Певний внесок у відкриття справи зробив також благодійний фонд "Карітас-Золочів" УГКЦ та його директор отець Михайло Сукмановський.

Мініпекарню "Хлібок" у Мені Боженов та Кондаков відкрили в 2019 році власним коштом. Зараз тут виробляється 42 види хлібобулочних виробів. У їхніх рецептах відсутні розпушувачі та різні хімічні добавки. Хліб випікається на дріжджах, пшеничній, житній та молочній заквасках (одна з них, італійська, привезена з Закарпаття) із додаванням гірчиці, сушених трав, льону, пшона, соняшникового насіння, кмину та інших натуральних інгредієнтів.

Читайте також: На Хортиці - перші цьогорічні зимові годування птахів

Потужності підприємства нині завантажені повністю, бо "монастирський" хліб користується неабиякою популярністю в населення. Продається він у власних крамницях пекарні, відкритих у Мені та Чернігові, а також через контрагентів у найближчих до Мени районах.

До карантину, пов’язаного з поширенням COVID-19, власники пекарні "Хлібок" організовували майстер-класи з випічки хліба та булочок для дорослих та дітей. На них, зазначив Боженов, із радістю приїздили групи зі столиці та Київської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-