У Чернівцях відкрили першу в Україні інклюзивну кухню

У Чернівцях відкрили першу в Україні інклюзивну кухню

Фото
Укрінформ
У Чернівцях відкрили першу в Україні інклюзивну кухню. Тут можна побачити, як люди з інвалідністю виготовляють корисну продукцію та придбати її.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Працюючи та маючи дружні стосунки з молодими людьми, які мають інвалідність, ми зрозуміли, що є потреба у їх соціалізації та навчанні тих навичок, які знадобляться їм в подальшому житті. Готування було однією із наших улюблених справ. Ми весело проводили час, експериментували, вигадували щось, навчалися. Починали готувати прості страви. Спочатку це була печена картопля чи деруни", - розповіла організаторка кухні Валерія Мартинюк.

У Чернівцях відкрили першу в Україні інклюзивну кухню / Фото: Віталій Олійник, Укрінформ

Вона працює з молодими людьми, які мають інтелектуальні та фізичні порушення. Дівчина організувала збір коштів на обладнання для соціального підприємства "Кранчі з любов'ю".

На інклюзивній кухні працюють молоді люди віком від 18 до 35 років. Разом вони навчаються готувати, вивчають нові процеси. Кожному з них пропонують навчитися командній роботі, працювати під керівництвом шеф-кухаря, зрозуміти, як працює складна виробнича техніка, наприклад, слайсер чи конвекційна піч.

Читайте також: На розвиток інклюзивної освіти Кабмін розподілив по регіонах понад 504 мільйони

"Навчившись, вони можуть іти далі, оскільки вже мають навички, які будуть необхідні їм для працевлаштування. Робота - це дуже важливий момент в житті людини, який допомагає їй бути реалізованою і потрібною суспільству", - каже авторка проекту.

За її словами, на інклюзивній кухні готують здорову та корисну їжу. "Все, що ми робимо – робимо з любов'ю. Кранчі – це щось хрустке, що можна їсти на сніданок, або чим можна смачно перекусити. Виготовляємо сухофрукти, фріпси, гранолу, пастилу, джеми. Словом, все, що корисне, не містить цукру і легко готується", - додала організаторка.

У день відкриття кухні організували святковий ярмарок, де можна було продегустувати корисну їжу.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-