Розкрадання газу на 1,4 мільярда: справа про оборудки на ТЕЦ Дубневичів дійшла до суду

Розкрадання газу на 1,4 мільярда: справа про оборудки на ТЕЦ Дубневичів дійшла до суду

Укрінформ
Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт у справі про заволодіння понад 300 млн куб.м природного газу НАК “Нафтогаз України” стосовно 4 осіб.

Про це інформують на сторінці САП у Facebook.

“Прокурорами САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт у справі щодо заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» стосовно 4 осіб, серед яких директор ТзОВ “Енергія – Новояворівськ”, технічний директор ТзоВ “Енергія-Новий Розділ”, фінансовий директор двох вищевказаних підприємств, а також організатор схеми - радник директора ТзОВ “Енергія”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, ще одного підозрюваного - директора ТзОВ “Енергія-Новий Розділ” оголошено в розшук, а справу відносно нього виділено в окреме провадження.

Читайте також: Суд залишив Дубневича з браслетом і без закордонного паспорта

Уточнюється, що обвинувальний акт скеровано до Антикорупційного суду для розгляду по суті.

Як нагадують у САП, слідством встановлено, що підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ упродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК “Нафтогаз України” природного газу для виробництва теплової енергії населенню.

Читайте також: Після оголошення підозри депутат Дубневич переписав фірму на сина — САП

З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

“Як наслідок реалізації цієї корупційної схеми, прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), а НАК “Нафтогаз України” отримала збитки на загальну суму понад 1,4 млрд гривень”, - інформують у САП.

Також повідомляється, що у січні 2018 року детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП затримали та повідомили про підозру 5 особам, серед яких 4 - посадовці компаній-власниць ТЕЦ — ТзоВ “Енергія-Новий Розділ” та ТзОВ “Енергія – Новояворівськ” і фізична особа, яка є наближеною до народних депутатів.

У рамках розслідування вказаного провадження Солом’янським районним судом столиці було накладено арешт на цілісні майнові комплекси “Новороздільська ТЕЦ” та “Новояворівська ТЕЦ”. Відповідно до рішення суду, ці два об’єкти передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Дії вказаних осіб кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Також наголошується, що відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Як повідомляв Укрінформ, у двох містах на Львівщині — Новому Роздолі та Новояворівську стався зрив опалювального сезону. Тут у 2018 році на теплоцентралях, які належать народним депутатам VIII скликання братам Богдану та Ярославу Дубневичам, виявили розкрадання газу на суму в 1,4 мільярда гривень. Після цього суд арештував ТЕЦ, майнові комплекси передали Агентству з розшуку та менеджменту активів АРМА, яке передало теплоцентралі в управління приватній столичній фірмі "Гарант Енерго М". Проте новий управитель не зміг налагодити теплопостачання, виникла заборгованість по зарплаті працівникам ТЕЦ, через що з підприємств масово звільнилися люди. Крім того, "Гарант Енерго М" заборгувало 380 мільйонів гривень за спожитий на ТЕЦ газ.

Ситуація з опаленням у багатотисячних містах зайшла в глухий кут. На засіданні обласної комісії з НЗ та ТЕБ її визнано надзвичайною, а обласне керівництво звернулось за допомогою до уряду країни. Минулого тижня у Новому Роздолі та Новояворівську побував Прем`єр-міністр Олексій Гончарук. Тоді ж було вирішено передати обидві ТЕЦ в управління дочірній компанії "Нафтогаз України" - "Нафтогаз Тепло". Новий управитель почав із зустрічей з трудовими колективами ТЕЦ з тим, щоб забезпечити теплогенеруючі підприємства фахівцями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-