“Ні розпродажу землі”: аграрії протестують на головних автомагістралях країни

“Ні розпродажу землі”: аграрії протестують на головних автомагістралях країни

Оновлюється
Укрінформ
На акції протесту проти дій влади щодо впровадження земельної реформи вийшли аграрії на головні магістралі країни.

Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) у Facebook.

“На знак незгоди із цинічними діями влади у питанні земельної реформи аграрії вийшли зі своєю технікою до головних автомагістралей країни у 17 точках. До акції протесту приєднались сільгоспвиробники у 13 регіонах”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі акції відбуваються на магістралях Вінницької, Черкаської, Чернігівської, Тернопільської, Кіровоградської, Миколаївської, Хмельницької, Житомирської, Одеської, Полтавської, Волинської, Рівненської, Львівської областей.

Також у Facebook ВАР інформує про геолокації акцій протесту аграріїв.

У Черкаській області: автошлях М05, поблизу м.Жашків (поворот на с. Тихий Хутір); автошлях Е95, пост поліції поблизу м.Умань.

У Чернігівській області: автодорога М01, с. Кіпті Козелецького району.

У Тернопільській області: автошлях М19, Горішньовигнанська сільська рада, Чортківськогор-ну (біля старої нафтобази).

У Кіровоградській області: автошлях М12, за 10 км від м.Новоархангельськ.

У Миколаївській області: Автошлях М14 (Київ - Херсон). Окружна м. Миколаєва (біля повороту на стару дорогу до м. Снігурівка).

У Хмельницькій області: автошлях Е50, с.Прибузьке.

У Вінницькій області: автошлях біля с. Махнівка (на перехресті), Козятинський район; автошлях Р36, смт Шпиків Тульчинського району; автошлях поблизу с. Писарівка Вінницького району.

У Житомирській області: автошлях М21, с. Осикове Бердичівський р-н.

У Одеській області: автошлях М05, Е 95, с.Демидове.

У Полтавській області:автошлях М03, с. Марянівка, Великобачаганський район; автошлях М03, с. Чутово.

У Волинській області: автошлях М19, Т0311, с. Вербка, Володимиро-Волинський р-н.

У Рівненській області: с. Дядьковичі, шлях М06, Т1806. У Львівській області: автодорога Н17, с. Малі Підліски, Жовківський р-н.

Пізніше до акції приєдналися аграрії Запорізької, Дніпропетровської і Сумської областей. 

Читайте також: До 1 грудня маємо скасувати мораторій на продаж землі - Президент

Пресслужба ВАР наголошує, що аграрії просять з розумінням поставитися до можливих незручностей у пересуванні автошляхами і врахувати інформацію про проведення мітингів при плануванні поїздок.

Всеукраїнська акція «Ні розпродажу України!» проводиться у понеділок, позаяк саме на 11 листопада запланована погоджувальна рада, яка й прийме рішення щодо внесення в порядок денний законопроєкту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

* * *

Як повідомила кореспонденту Укрінформу начальник відділу комунікації поліції Вінницької області Анна Олійник, часткове перекриття руху почалося о 9.30 і відбувається на автотрасах у трьох населених пунктах. Це с. Махнівка Козятинського району, Писарівка Вінницького і Шпиків Тульчинського районів. Учасники акції безперервно рухаються пішохідними переходами, пропускають тільки спецавтомобілі.

За її словами, у місцях проведення акції перебувають співробітники поліції, які забезпечують дотримання громадського порядку. За їхніми підрахунками, участь у протестних заходах в області сумарно беруть близько 350 осіб.

* * *

Як повідомила кореспонденту Укрінформу речниця Патрульної поліції Львівської області Катерина Рибій, біля села Малі Підліски Жовківського району близько 100 чоловік перекрили міжнародну трасу Київ - Чоп. В акції також задіяна сільгосптехніка. Учасники протесту пропускають транспорт з дітьми. Накопичення автомобілів значне. На стаціонарному посту патрульні скеровують транспортні засоби в об’їзд.

* * *

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, на міжнародній трасі М-19 масштабну акцію протесту — близько півтори тисячі людей - розпочали зранку працівники АПК Тернопільщини.

«Наша акція має гасло «Ні розпродажу України!». На знак протесту того, що влада хоче запровадити ринок землі без попередніх парламентських слухань, які призначені на 4 грудня, ми перекриваємо міжнародну трасу М-19 «Доманове — Ковель - Чернівці». Розуміємо, що спонукали водіїв нервувати, утворюються затори, але і нас треба зрозуміти: ми хочемо, щоб влада виконала те, що обіцяла: до парламентських слухань не ставити на розгляд Верховної Ради жоден із законопроєктів щодо ринку землі», - сказав телефоном кореспонденту агентства один із організаторів протестної акції на Тернопільщині, керівник апарату обласного осередку «Аграрної партії» Володимир Мужевич.

Міжнародну трасу у двох місцях перекрили у Чортківському районі. Загальна кількість протестувальників – близько півтори тисячі людей.

* * *

Понад 200 аграріїв на годину заблокували рух автотранспорту трасою Харків — Сімферополь у Запорізькій області, виступаючи проти продажу землі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Люди з плакатами «Земля — Божий дар, а не товар», «Не дамо вбити село податками», «Не дамо продати землю», «Державну землю — в аренду, а не продаж» перекрили трасу о 9-й годині ранку поблизу села Новобогданівка. Акція тривала годину. За цей час на трасі утворився невеликий затор. Мітингувальники пропускали автомобілі «швидкої допомоги», людей, що їдуть до лікарні чи в аеропорт, автівки з дітьми.

У Запорізькій області понад 200 аграріїв вимагають заборонити продаж землі / Фото: facebook.com/antihovod

«Ми можемо бути жорсткішими, але ми порядні люди. Завтра ми візьмемо участь в акції під Верховною Радою. Окрім того, знову перекриємо трасу під Новобогданівкою», - сказав Тиховод.

Проти продажу землі виступили члени Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Аграрної партії України, Національного корпусу України, постачальники добрив, та запчастин для сільськогосподарської техніки.

* * *

На Миколаївщині учасники акції проти продажу землі перекрили трасу М14 міжнародного значення Одеса — Мелітополь — Новоазовськ поблизу селища Зелений Гай у Вітовському районі, повідомили кореспонденту Укрінформу у відділі комунікації ГУ Національної поліції України в Миколаївській області.

«Так, траса перекрита, акція триває. Учасники ходять по пішохідному переходу. Наразі ніяких надзвичайних ситуацій не зафіксовано. На місці працює патрульна поліція», - сказали в поліції.

* * *

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, фермери Дніпропетровщини на підтримку всеукраїнської акції “Ні розпродажу України” перекрили трасу М04.

Акцію проводять біля міста Дніпро на автошляху М 04 Знам'янка — Луганськ — Ізварине, у м. Підгородному, з боку виїзду до Новомосковська.

Активісти під час виступів наголошували, що обіг земель в Україні повинен проводитися поетапно.

«Так, в нас є люди, які хотіли б продати свої земельні наділи і на першому етапі їх має викупити держава, на другому етапі, через декілька років, повинні бути допущені фізичні особи, які живуть і працюють на цій землі, мешкають у сільській місцевості, в одні руки з обмеженням у 100-150 гектар. Лише на третьому етапі допускаються юридичні особи. Якщо ці умови будуть сприйняті сільгоспвиробниками, то дійсно земля лишиться українською землею, а українські села будуть в подальшому процвітати», - підкреслювалось на акції.

Участь в акції протесту проти прийняття закону про продаж української землі під Дніпром беруть понад 200 осіб, акцію охороняють патрульні ДПС, транзитний великоваговий транспорт та маршрутки час від часу пропускають в обидва боки.

* * *

На Сумщині активісти заблокували три автодороги, повідомили кореспонденту Укрінформу у відділі комунікації поліції Сумської області.

«Поліція інформує про тимчасове ускладнення руху на трьох автодорогах області. Тимчасово обмежено рух автотранспортних засобів на дорогах: – Р-61 Суми - Конотоп (біля смтСтепанівка Сумського району), М-02 Київ - Москва (біля села Спаське Кролевецького району), Р-60 Конотоп — Ромни — Пирятин (біля села Андріяшівка Роменського району)», - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією правоохоронців, у блокуванні доріг беруть участь понад сто мешканців населених пунктів.

* * *

У Рівненському районі учасники акції проти зняття мораторію на продаж землі розблокували автотрасу «Київ-Чоп».

* * *

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" № 2178-10. Законопроєкт передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності.

Право купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення буде надано громадянам України, територіальним громадам, державі, юридичним особам України.

У середу, 30 жовтня, аграрії та фермери під Верховною Радою провели акцію протесту проти запуску ринку землі.

Фото: facebook.com/agrarna.rada.uа

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-