На Миколаївщині громади вчилися відстоювати свої права у процесі об'єднання

На Миколаївщині громади вчилися відстоювати свої права у процесі об'єднання

Децентралізація
Укрінформ
Чи зобов’язані громади об’єднуватися в ОТГ так, як їм рекомендує облдержадміністрація, які повноваження мають органи влади на місцевому рівні і чи не погіршить життя людям новий адміністративно-територіальний устрій?

Ці та низка інших питань стали предметом обговорення під час семінару «Децентралізація – реформа територіальної організації влади», організованого Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реформа децентралізації триває і в людей на місцях досі виникає багато запитань. Наше завдання спробувати відповісти на них, пояснити людям їхні права і можливості щодо об'єднання в ОТГ, які повноваження мають органи влади на місцевому рівні. Також сьогодні ми проаналізуємо адміністративно-територіальний устрій області, звернемо увагу на його сучасний стан, недоліки та шляхи змін», - сказав радник з питань децентралізації Миколаївського ЦРМС Олег Ільницький.

Те, що тема децентралізації наразі дуже актуальна для мешканців Миколаївщини, підтвердили події 18 вересня під час позачергової сесії обласної ради. Там розглядалося питання внесення змін до рішення облради від 12 червня 2015 року «Про схвалення перспективного плану формування територій громад Миколаївської області».

Ці зміни передбачали укрупнення та переформатування деяких ОТГ відповідно до рекомендацій Миколаївської облдержадміністрації. Проте ні депутати, ні запрошені на сесію представники громад категорично не погодилися з пропозиціями ОДА. Отож перспективний план не був затверджений.
Читайте також: Депутати Миколаївської облради не дійшли згоди щодо переформатування ОТГ

«На мою думку, депутати вчинили правильно. Вони вказали на помилки і неготовність цього документу в головному - він суперечить інтересам громад. Отож вони внесли свої пропозиції і повернули план на доопрацювання. Тепер ОДА зобов’язана його переробити. Зрозуміло, що там виходять в першу чергу з економічної спроможності майбутніх ОТГ. Але реформа децентралізації у нас ґрунтується на добровільності і наближенні послуг до людей, а не навпаки. Отож під час сьогоднішнього семінару ми не лише намагатимемося зорієнтувати членів громад, як правильно вчинити при тій чи іншій ситуації, а й почути їхні пропозиції і зауваження. Бо одна голова добре, а 15-20 краще», - зазначив Ільницький.

За його словами, навіть якщо перспективний план формування територій громад Миколаївської області буде затверджений вже за місяць, як того хочуть депутати облради, це зовсім не означає, що подальші зміни неможливі. Це органічний процес, і життя з часом саме підкаже, які громади залишаться, а які стануть неспроможними і змушені будуть приєднатися до інших.

Учасники семінару також отримали змогу взяти участь в моделюванні адміністративно-територіального устрою Миколаївщини. Наразі планується в області залишити 4 райони замість 19 існуючих.

Але питання, як правильно зробити цей розподіл, щоб не постраждали інтереси жодної громади, залишається відкритим.

«Хочу запевнити жителів Миколаївщини, що зі зменшенням кількості районів для них нічого не зміниться. Натомість вони отримають більш якісні послуги від місцевої влади на рівні ОТГ», - впевнений експерт.

На сьогодні у Миколаївській області створено 41 ОТГ. Кількість населення, охопленого децентралізацією (разом з Миколаєвом та містами обласного підпорядкування), сягає 85 відсотків. Перспективний план передбачає, що громад має бути всього 45.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Миколаївський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-