Депутати Миколаївської облради не дійшли згоди щодо переформатування ОТГ

Депутати Миколаївської облради не дійшли згоди щодо переформатування ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Депутати Миколаївської обласної ради не підтримали пропозицію облдержадміністрації щодо укрупнення та переформатування ОТГ.

Це питання було одним з головних порядку денного сесії облради 18 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Депутати більшістю голосів не підтримали проєкт ОДА внести зміни до рішення облради від 12 червня 2015 року «Про схвалення перспективного плану формування територій громад Миколаївської області». Ми внесли свої пропозиції з урахуванням побажань громад і повертаємо цей проєкт на доопрацювання», - сказав голова постійної комісії облради з питань законності Михайло Талпа.

У свою чергу заступник голови ОДА Олександр Кушнір на це зауважив, що розробляючи зміни до перспективного плану вони керувалися виключно економічною доцільністю і спроможністю майбутніх ОТГ. На його думку, те, що пропонують депутати, сформовано на емоційній основі і на побажаннях мешканців окремих населених пунктів.

Адже нині складається ситуація, коли багатші села, де є підприємства, які платять податки й наповнюють бюджети, не хочуть об’єднуватися з менш перспективними, бо доведеться ділитися доходами.

«У вас було 4 роки, щоб визначитися. І лише сьогодні, коли це питання винесено на сесію для затвердження, як того потребує законодавство, ви згадали, що треба ще раз все обговорити. Але ми свою справу зробили. Якщо депутатів щось не влаштовує, то нехай беруть на себе політичну відповідальність щодо економічного функціонування громад після того, як закінчиться державна підтримка ОТГ», - сказав Кушнір.

Зміни до перспективного плану, зокрема, передбачали, приєднати Галицинівську до Шевченківської ОТГ (Вітовський район). Це питання викликало особливий спротив з боку Галицинівської громади. Адже нині вона є найбагатшою в області, бо тут знаходиться Миколаївський глиноземний завод, порт «Ніка-тера» та інші великі підприємства. Ця ОТГ утворилася у 2017 році й об’єднує понад 9 тисяч людей з 6 сіл. Вона одна з небагатьох, яка платить реверс державі.

Читайте також: Пирятинська ОТГ планує залучити гранти для енергоефективних проєктів

Крім того, в ОДА пропонують приєднати приміське село Полігон до міста Миколаєва, село Новогригорівку до міста Вознесенська, Костянтинівку – до міста Южноукраїнська, а до міста Первомайська - цілих п’ять сіл. Є й інші зміни. Але вони не всі влаштовують мешканців. Про це свідчили їхні емоційні виступи під час сесії, куди їх запросили. Люди наполягали, що основою закону про об’єднання – є добровільність. Тому вони не будуть робити так, як їм це пропонує влада, а самі вирішать як і з ким жити далі.

Сьогодні у Миколаївській області створено 41 ОТГ. Перспективний план ОДА передбачає, що їх має бути всього 45.

Враховуючи вищезазначене, депутати вирішили зібрати з даного приводу спеціальне пленарне засідання сесії 10 жовтня. А до цього спробувати вирішити усі проблемні питання.

 Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-