Мешканці Покровської тергромади сплели найдовший тин в Україні

Мешканці Покровської тергромади сплели найдовший тин в Україні

Децентралізація
Укрінформ
Найдовший тин із природних матеріалів сплели мешканці Покровської ОТГ на Дніпропетровщині, потрапивши у Книгу рекордів України.

Рекорд встановлено під час багатожанрового фестивалю «Fest-party у селянській хаті!», що пройшов 14 вересня на центральній площі селища Покровське у територіальній громаді, за сприяння Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», передає кореспондент Укрінформу.

«Чого тільки вартий ваш тин, тин, який об’єднав таку велику кількість жителів селища заради однієї цілі – заради встановлення рекорду України. Звісно, я хочу оголосити, що рекорд України встановлено», - зазначила експерт Національного проєкту «Книга рекордів України» Юлія Бичай, вручивши голові Покровської ОТГ Світлані Спажевій свідоцтво про рекорд.

"Фест паті у селянській хаті" / Фото: Покровська ОТГ

За словами голови ОТГ, до виготовлення тину з природних матеріалів долучалися і дорослі, й діти, працівники культурно-масового сектору, члени Асоціації ветеранів, пенсіонери.

Висота тину 70 см, довжина - 150 метрів, тримається на 400 стовпцях. Він сплетени руками жителів Покровської ОТГ і оздоблений декоративно-ужитковими виробами, квітами та різнотрав’ям, що притаманні сільському краю. Це глечики, горщики, соняшники, колосся пшениці. Для його плетіння використовували верболіз та тополю.

На святі демонстрували колоритні народні звичаї через музику, пісні, танці, художні читання та декоративно-ужиткове мистецтво.

Учасникам пропонували пройти туристичними маршрутами козацького краю, відвідати зелені садиби, скуштувати місцеві смаколики.

На думку керівництва ОТГ, цей фестиваль допоможе згуртувати громаду, підвищить її інвестиційну, культурну й туристичну привабливість. Відтепер проводити його планують щорічно.

«Проведення такого фестивалю надасть можливість згуртувати нашу громаду, підвищити туристичний потенціал, пропагувати унікальність нашої місцевості і наших талановитих людей, передаючи інформацію прийдешнім поколінням та збагачуючи скарбничку історії національних культур. Цей фестиваль буде започатковано і проводитиметься щорічно, адже він матиме економічний ефект – це розвиток зеленого туризму у нашій громаді, що позитивно має вплинути на розвиток малого бізнесу, а це збільшить надходження до бюджету та вплине на якість життя та добробут сільських родин. Хочу зазначити, що по нашій громаді розроблені уже туристичні маршрути, замовлено інформаційно-туристичні знаки. Тому цей фестиваль буде включено також у туристичний маршрут і це дасть змогу залучити туристів на територію нашої ОТГ», - сказала Спажева.

Децентралізаційний фестиваль «Fest-party у селянській хаті!» Покровської ОТГ став переможцем всеукраїнського конкурсу культурно-мистецьких проєктів «Малі міста – великі враження».

Проєкт «Малі міста – великі враження» – конкурс культурно-мистецьких проєктів громад з населенням до 50 тисяч людей, спрямований на розвиток культурно-економічного потенціалу територій через підтримку стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною громад.

Читайте також: На Тернопільщині стартував Фестиваль громад

На впровадження таких ініціатив у 2019 році Уряд виділив 50 млн грн. Було подано 182 проєкти з усієї України, з них 161 проєкт пройшов технічний відбір. Крім Покровської ОТГ, на Дніпропетровщині також переможцями цього проєкт стали Грушівська та Перещепинська ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-