У Херсоні погодились прийняти місцеву ТЕЦ у комунальну власність з однією умовою

У Херсоні погодились прийняти місцеву ТЕЦ у комунальну власність з однією умовою

Укрінформ
Депутати Херсонської обласної ради погодилися прийняти у комунальну власність цілісний майновий комплекс Херсонської ТЕЦ, але без боргів.

Відповідне рішення депутати облради підтримали на позачерговій сесії 9 серпня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Надати згоду на безоплатну передачу із державної до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області цілісного майнового комплексу АТ «Херсонська ТЕЦ» без боргів підприємства», - зазначається у рішенні, яке підтримали 33 депутати.

У документі зазначається, що рішення приймається з огляду на лист Фонду держмайна від 2 серпня 2019 року щодо прийняття до комунальної власності державного пакету акцій АТ.

«До нас звернувся Фонд держмайна України стосовно прийняття навіть не цілісного майнового комплексу, вони просили прийняти 99% акцій Херсонської ТЕЦ. Але коли ми почали розбиратися, ми дізналися про те, що на сьогоднішній день там більш ніж 600 млн гривень боргів. І якщо ми навіть приймемо акції і напишемо, що без боргів, то ми все одно юридично будемо відповідати за ці борги», - зазначив голова Херсонської облради Владислав Мангер.

Наразі, за його словами, ці борги не стягують, бо ТЕЦ внесена у перелік об’єктів, які зараз підлягають приватизації. «У січні місяці всі, кому винна Херсонська ТЕЦ… будуть вимагати свої кошти. Тому ми сказали, що не проти, але не приймати акцій, а ми готові прийняти цілісний майновий комплекс - будівлі, землю, саму техніку до себе, без боргів. Чистими. І якщо ви на це згодні, Фонд держмайна – передавайте, якщо не згодні – ми по-іншому поки що не маємо механізму, як нам відбитися від цих боргів. Вони звернулися так, щоб ми на себе борги повісили», - заявив голова облради.

Як зазначив Мангер на брифінгу після сесії, облрада готова прийняти споруди, техніку і почати працювати «з нуля» для того, щоб модернізувати ТЕЦ, від якої залежить тепло в домівках більш ніж третини містян.

Читайте також: Україна збільшила закачування газу до сховищ на третину - Укртрансгаз

Як зазначив на сесії голова ОДА Юрій Гусєв, питання ТЕЦ необхідно вирішувати влітку, щоб взимку не «гасити пожежу» із запуском теплопостачання в херсонські домівки. Він закликав депутатів сприяти тому, щоб розібратися в «катастрофічному фінансовому стані, який склався на сьогодні на Херсонській ТЕЦ, щоб у жовтні ТЕЦ запрацювала».

Він нагадав, що раніше депутати Херсонської міської ради також висловили готовність прийняти ТЕЦ у комунальну власність і також без боргів.

Як повідомляв Укрінформ, міська влада Херсона заявляє про готовність міста прийняти Херсонську ТЕЦ, що є одним із двох найбільших у Херсоні теплогенеруючих підприємств, у комунальну власність, але без боргів. Голова Херсонської ОДА вважає, що до справи запуску ТЕЦ треба залучити СБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-