Скандальний пам'ятник Жукову: Інститут нацпам'яті просить ГПУ порушити справу

Скандальний пам'ятник Жукову: Інститут нацпам'яті просить ГПУ порушити справу

Укрінформ
УІНП скерував листа до Генпрокуратури України та Нацполіції через встановлення пам’ятника радянському маршалу Георгію Жукову в Харкові.
Про це повідомляється на сайті УІНП.

"Інститут просить Нацполіцію перевірити обставини встановлення у м. Харків 11 липня 2019 р. пам’ятника, присвяченого Георгію Жукову, порушити кримінальне провадження, забезпечити в межах компетенції проведення розслідування зазначених обставин та притягнення винних осіб до відповідальності", - зазначається у повідомленні.

Також Інститут просить генпрокуратуру звернутися до адміністративного суду із позовом до Харківської міської ради та її виконавчих органів про зобов’язання демонтувати зазначений пам’ятник як такий, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

11 липня 2019 року за ініціативи Харківського міського голови Геннадія Кернеса «за благодійні кошти партії «Опозиційний блок» відбулося встановлення пам'ятника.

Георгій Жуков у січні – липні 1941 р. обіймав посаду заступника народного комісара оборони СРСР, у серпні 1942 р. – червні 1945 р. - першого заступника народного комісара оборони СРСР, у березні – липні 1946 р. – заступника міністра збройних сил СРСР, у березні 1953 р. – лютому 1955 р. - першого заступника міністра оборони СРСР, у лютому 1955 р. – жовтні 1957 р. – міністра оборони СРСР.

Читайте також: Кернес: Якщо Жукова повалять "нахабно і безцеремонно", ми його знову відновимо

Таким чином, Жуков є особою, яка обіймала керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР. Відповідно пам’ятник, присвячений йому, є символікою комуністичного тоталітарного режиму. Тож, відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» пропаганда комуністичного режиму та його символіки визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму та заборонена законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-