Забруднення річки Рось: у воді знайшли сліди 11 хімікатів

Забруднення річки Рось: у воді знайшли сліди 11 хімікатів

Фото
Укрінформ
Вміст забруднюючих речовин у пробі води, відібраній у р. Рось, не перевищує нормативних значень.
Про це йдеться у висновках Держекоінспекції.

"Низький вміст розчиненого кисню (від 2,92 до 3,8 мг/дм3 у ставку Панському та р. Фоса; 3,08 мг/дм3 у р. Рось 100 м нижче впадіння р. Фоса при нормативному вмісті не менше 4,0 мг/дм3);

наднормативний вміст азоту амонійного у ставку Панському, р. Фоса, р. Рось 100 м нижче впадіння р. Фоса;

Вміст забруднюючих речовин у пробі води, відібраній у р. Рось (с. Борщагівка, на межі Вінницької та Київської областей) не перевищує нормативних значень; вміст розчиненого кисню задовільний та становить 5,19 мг/дм3", - зазначають екологи.

Забруднення річки / Фото: Олександр Лапін. Укрінформ

Наразі Інспекцією у Вінницькій області проводяться вимірювання решти показників в лабораторних умовах.

Читайте також: ДСНС уточнила, коли будуть готові аналізи води з річки Рось

Спостереження за якісним станом ставка Панського, річок Фоса та Рось тривають. Результати спостережень будуть оприлюднені.

У свою чергу директор Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Володимир Осадчий розповів, що до 22-ї години 9 червня фахівці з'ясували 11 хімічних речовин, які потрапили у річку внаслідок аварії.

"Із загальної кількості потрапило 850 літрів інсектицидів - засобів захисту рослин, а також стимуляторів росту. Загальна кількість токсичних речовин була 153,8 кг у ємностях, які потрапили в аварію", - сказав він.

Осадчий зазначив, що у діючої речовини період розпаду становить три доби.

За підрахунками фахівців, із 153,8 кг небезпечних речовин, які потрапили у Рось, після проходження кілометрової відстані від річки Фоси до річки Рось залишилося максимум 10 речовин.

Якщо враховувати запаси води водосховища у кількості 20 млн кубометрів, то після того, як 10 небезпечних речовин потрапили у водне середовище, концентрація буде на рівні однієї мільярдної частини.

"Тому небезпеки для білоцерківського водозабору не існує. Не існує небезпеки і для мешканців басейну річки Рось", - наголосив директор інституту.

Як повідомлялося, 9 червня біля с. Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Bens Sprinter, що перевозив засоби захисту рослин, перекинувся на березі притоки річки Рось та загорівся. В результаті близько 800 літрів хімікатів потрапило у ставок з подальшим витоком до річки Рось.

Зазначається, що із 12 пестицидів, які були виявлені на місці події, 8 – гербіциди, 3 – фунгіциди, 1 регулятор росту рослин. Усі препарати відносяться до 3 класу токсичності.

Було прийнято рішення тимчасово припинити централізоване водопостачання м. Біла Церква, населених пунктів Узин та Фурси із басейну річки Рось.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-