Фахівці радять створити на Закарпатті 50-55 громад

Фахівці радять створити на Закарпатті 50-55 громад

Децентралізація
Укрінформ
У Закарпатському Центрі розвитку місцевого самоврядування вважають, що запропонований Мінрегіоном Перспективний план створення ОТГ на Закарпатті треба коригувати. 

На думку фахівців з децентралізації, оптимальна кількість громад для регіону близько півсотні, а це більше, ніж запропоновано в плані створення ОТГ, повідомляє у Facebook Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми “U-LEAD з Європою".

“За проектом Мінрегіону на Закарпатті має бути створено 40 громад із урахуванням існуючих – Баранинської, Полянської, Перечинської, Іршавської, Вільховецької та Тячівської. Запропонований перспективний план необхідно коригувати. Є близько 10 зауважень, серед яких: гірський регіон, транспортна та кордонна системи, мовноетнічні фактори, скупчення нацменшин, переважання сільського населення (63% жителів області)”, - каже директор Закарпатського ЦРМС Іван Дем'янчук.

З його слів, у Міністерстві регіонального розвитку, пропонуючи Перспективний план на 40 громад для Закарпаття, ці фактори не взяли до уваги. На Закарпатті оптимальна кількість ОТГ — це 50-55 громад, наголосив Дем’янчук.

Читайте також: Громада на Чернігівщині замахнулась на будівництво картодрому

Також він зазначив, що окрім шести вже створених ОТГ, є ще громади, які хочуть об’єднатися в такі ОТГ: Холмківську, Нижньоселещенську, Горондівську, Виноградівську, Великоберезнянську та Залузьку. «Звичайно, ці 6 громад повинні бути створені, адже вони вже пройшли весь законодавчий процес. В області зараз близько 20 потенційних ОТГ є на різних етапах підготовки до об’єднання, 10 з яких через місяць чи два подадуть документи на висновок у Закарпатську ОДА» - зазначив Демянчук.

Щодо територіального розподілу за перспективним планом, то найбільше дискусій буде з Ужгородським, Мукачівським та Хустським районами, адже тут потужні центри, зауважив він. Крім цього, міністерство лише дало рекомендації і цей зразок перспективного плану матиме корективи.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно з Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: facebook.com/lgdc.zakarpattya

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-