Громада на Чернігівщині замахнулась на будівництво картодрому

Громада на Чернігівщині замахнулась на будівництво картодрому

Децентралізація
Укрінформ
Масове захоплення жителів містечка Остер Чернігівської області технічною творчістю, а також надані децентралізацією можливості підштовхують громаду до втілення ідеї створення власного картодрому європейського рівня.

Про це під час прес-туру в Остерську ОТГ, організованого Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою", кореспонденту Укрінформу повідомив заступник Остерського міського голови Андрій Скидан.

"У наших планах - збудувати свій власний картодром європейського зразка для проведення змагань. Це може бути гарна інвестиція. Тому що в Україні такого рівня картодромів дуже мало, і якщо ми його створимо (а місце під нього у нас є), то зможемо приймати змагання навіть європейського рівня. Громада, звісно, на цьому зароблятиме - й на оренді картодрому, й на прийомі гостей", - розповів про наміри посадовець.

За його словами, зараз у громаді обраховується вартість проектно-кошторисної документації. Коли з сумою визначаться, почнуть шукати кошти. Джерелами фінансування, зазначає Скидан, можуть бути як зацікавлені спонсори, так і різні міжнародні грантові програми. Крім того, проект можна буде подати на конкурс Державного фонду регіонального розвитку.

Ідея будівництва картодрому в Острі виникла не на порожньому місці. Гурток "Карт" місцевої станції юних техніків - потужний осередок технічної творчості в громаді. Його відвідують як школярі, так і дорослі, які не полишили захоплення свого дитинства. Останні й самі займаються, і підростаюче покоління навчають. Крім того, підтримують гурток фінансово, оскільки заняття картингом - задоволення не з дешевих.

"На бензин і солярку, необхідні для участі у змаганнях, гроші нам дає місцева влада. А що стосується машин і обладнання, то тут все лежить на наших плечах. У нас є майстерня, ми багато чого робимо своїми руками. Хлопці тут фактично здобувають професію", - зазначив керівник гуртка Олексій Жучко.

Він розповів, що на сьогодні "Карт" відвідують близько 60 чоловік. Вони беруть участь у змаганнях усіх рівнів, у тому числі міжнародних, і виборюють там призові місця. Лише минулий рік приніс остерським картингістам приблизно 80 перемог.

"Щойно ми приїхали з обласних змагань, звідки привезли 11 дипломів. Перед цим у Тернополі взяли 2 призові місця і 2 - в Полтаві. На змагання їздять як діти від 6 років, так і дорослі до сорока - ті, хто раніше в нас займався", - зауважив Жучко.

Ходив свого часу на цей гурток і заступник міського голови Андрій Скидан. Тому йому зрозумілі почуття любителів картингу і їхнє бажання мати картодром.

"Я знаю, який це адреналін і чому діти люблять цю справу", - сказав він.

Читайте також: У Городнянській ОТГ Чернігівщини самотужки будують новий міст

Завдяки наявності в громаді захоплених людей активно розвиваються в Острі й інші види технічної творчості, зокрема, радіозв’язок і авіамоделювання. Так, колективна радіостанція працює при Станції юних техніків (СЮТ) з 1984 року. Цей гурток радіооператорів і телеграфістів, який веде Ігор Борисенко, - один з кращих в Україні. Сформована тут команда дівчат на всеукраїнському рівні постійно посідає призові місця і має високий рейтинг. За час свого керування гуртком Борисенко виховав 4-х кандидатів у майстри спорту і одну першорозрядницю. Нещодавно на базі СЮТ проводився Кубок України з радіоспорту серед юніорів.

Остерська ОТГ була утворена в липні 2016 року шляхом об'єднання Остерської міської ради, Біликівської та Бірківської сільських рад Козелецького району. До її складу увійшли одне місто й 13 сіл з населенням понад 8 тис. осіб. Більша частина - майже 6,5 тис. - проживають в Острі.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Богдана Короваєва

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-