Український культурний фонд планує запустити програми для громад

Український культурний фонд планує запустити програми для громад

Укрінформ
Український культурний фонд планує відкрити свої представництва в обласних центрах і запустити кілька програм з метою виправити культурний дисбаланс між столицею та регіонами.

Про це розповіла під час круглого столу виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цьогоріч Український культурний фонд у рамках 6 запущених програм отримав близько 2020 заявок. З них 979 — з Києва, близько 100 — з Київської області. Це половина заявок. Четвірка найбільших областей після Київської — це Львівська, Одеська, Харківська та Рівненська. Всі інші представлені здебільшого 10 - 50 заявками. Якщо дивитися за юридичною формою, то об’єднані територіальні громади - лише на п’ятому місці”, - сказала Юлія Федів.

Вона уточнила, що на першому - незалежні митці, які оформлені як фізичні особи-підприємці, - близько 700 заявок. На другому — товариства, здебільшого в сфері кіно- та телеіндустрії. Третє і четверте місця — це державні і комунальні організації.

“Тому Український культурний фонд планує виправити цей дисбаланс. І наше завдання - відкрити територіальні представництва в областях. Згідно закону про Український культурний фонд у нас передбачено відкриття регіональних представництв, і ми вже подали до Міністерства культури запит на збільшення кількості штатних одиниць, щоб з 2020 року в кожному обласному центрі були свої представники, які будуть більш мобільними, будуть проводити в області тренінги, інформаційні дії, навчання, консультації”, - поінформувала виконавчий директор УКФ.

За її словами, фонд планує відкрити Школу проектного менеджменту в сфері культури.

“В кінці липня ми її апробуємо на нашому рівні і в серпні ми її запустимо також для представників з регіонів”, - повідомила Федів.

Читайте також: Інфраструктурі в ОТГ катастрофічно бракує кінотеатрів

Також вона зазначила, що УКФ має намір запустити ще 2 програми, одну — в липні, одну — у вересні, що пов’язана саме з місцевими громадами.

“У рамках конкурсів УКФ є можливість подати індивідуальний проект, проект національної співпраці і проект міжнародної співпраці. Статистика цього року показала, що 80% заявників подають проекти самостійно і тільки 10% - це проекти національної співпраці. Тобто рівень бажання кооперуватися геть низький, що негативно впливає на залучення місцевих громад. Якби вони об’єднувалися і подавали спільні проекти, то була би републікація досвіду і це давало би більше плюсів, ніж коли кожна громада подається окремо. Тому ми запустимо окрему програму з підтримки створення спільних платформ на рівні України в секторах культури і мистецтва”, - сказала представниця фонду.

Вона додала, що остання програма, яку планується оголосити у вересні, — це Мала і Велика культурна столиці. Велика культурна столиця буде орієнтуватися на обласні центри, Мала культурна столиця - на територіальні громади.

“В рамках цих двох конкурсів будемо обирати 2 міста на рік — велике і мале, які отримають статус культурної столиці, що, за концепцією, яку ми розробляємо, дозволить залучати зовнішні сили — і креативні агенції, і консалтинг, - щоб піднімати рівень культури в тому чи іншому місті”, - повідомила Федів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-