Інфраструктурі в ОТГ катастрофічно бракує кінотеатрів

Інфраструктурі в ОТГ катастрофічно бракує кінотеатрів

Опитування
Укрінформ
Проведене у 75 об’єднаних територіальних громадах опитування засвідчило, що в інфраструктурі ОТГ практично відсутні кінотеатри.

На цьому наголосив під час круглого столу керівник мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру Леонід Марущак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цього року завдяки Програмі USAID DOBRE було проведено невелике опитування у громадах, які є учасниками цієї програми, - це 75 ОТГ. Наші запитання стосувалися культурної інфраструктури в умовах децентралізації... Найголовніше, що ми дізналися, - що в 75 ОТГ є 488 Будинків культури, 271 бібліотека, 19 музеїв, 22 музичні школи, 11 шкіл мистецтв, 1 художня школа. І нуль — кінотеатрів. Це актуальне питання, тому що ми знаємо, що за останні декілька років за підтримки Держкіно знято велику кількість українського кіно. І з цього дослідження ми бачимо, що місця, де його можна показувати, відсутні”, - сказав Марущак, попросивши при цьому не плутати наявність кінозалу і проектора в клубі з поняттям “кінотеатр”.

За його словами, головною метою опитування було зрозуміти, хто на місцях займається управлінням у сфері культури, хто надає культурний продукт, яке на це є фінансування.

“Ми ще раз усвідомили, що в програмі DOBRE учасниками ОТГ є переважно селищні і сільські громади. Це важливо, тому що в подальшому, коли ми аналізували відповіді, зрозуміли, що більше населення живе в селищних і сільських, а працівників у сфері культури там якраз найменше. Найважливіше, що ми дізналися з цього опитування, - це надзвичайне бажання до навчання у сфері культури. 91% опитаних — а це начальники управлінь культури і управлінці, що займаються цими питаннями, - повідомили, що готові брати участь, 97% заявили, що готові делегувати своїх підлеглих до навчання”, - зазначив представник Українського кризового медіа-центру.

Читайте також: В Україні до кінця 2019 року можуть затвердити нові межі районів

Марущак уточнив, що 70% опитаних заявили про те, що ніколи не брали участь у написанні грантових гроектів і взагалі у грантових програмах. Тож управлінців насамперед цікавлять теми написання грантових проектів, міжнародний досвід, комунікація.

“Ми дізналися, скільки людей працює в сфері культури - 0,34%. Це ті, хто надають культурний продукт. У сільських і селищних громадах ця цифра ще менша. Процент бюджетів, які виділяються на культуру, - 4,29%. По областях трохи краща ситуація в Тернопільській області, трохи гірша - у Харківській і Кіровоградській”, - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-