“Табір суворого режиму” у Затоці: дітей випускали на вулицю раз на тиждень

“Табір суворого режиму” у Затоці: дітей випускали на вулицю раз на тиждень

Фото
Укрінформ
Представники Уповноваженого Верховної ради з прав людини проінспектували державний заклад "Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій "Затока" Міністерства охорони здоров’я України" і виявили порушення.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Під час моніторингу встановлено, що санаторій фактично перетворений у режимний заклад. Монітори змогли потрапити на його територію лише після виклику поліції та складання адміністративного протоколу про перешкоджання діяльності представників Уповноваженого. Також виявлено, що діти мають змогу вийти за територію санаторію лише раз на тиждень виключно групою, у супроводі персоналу санаторію", - констатували представники Уповноваженого ВР з прав людини.

Попри те, що корпус санаторію знаходиться безпосередньо на березі моря, діти не мають змоги вийти на балкон у будь-який час самостійно, а лише під наглядом медперсоналу, оскільки конструкція балкону не відповідає вимогам техніки безпеки. З цієї ж причини двері спалень, які виходять на балкон, постійно зачинені, з них зняті ручки, що створює додаткову загрозу у випадку пожежі.

Читайте також: У Яремче отруїлися четверо дітей, які приїхали на відпочинок

Регіональний координатор зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого ВР з прав людини в Одеській області Людмила Ямщикова, головний спеціаліст відділу Регіонального представництва в південних областях Яна Кузьміна та монітор Національного превентивного механізму (НПМ) Володимир Саркісян також зазначили, що "діти багато часу перебувають у приміщеннях, які недостатньо провітрюються, а також не дотримано навіть мінімальних вимог до безбар’єрності, хоча основна категорія пацієнтів санаторію - діти із хворобами опорно-рухомого апарату".

На їх думку, "санаторій недостатньо забезпечує права дітей на освіту та розвиток. При тому, що заклад функціонує цілий рік, діти в ньому перебувають до 45 днів, а інколи більше, навчаються вони за спрощеною програмою (по 3-3,5 години на день). Проведення ДПА не забезпечено, діти змушені переривати лікування та їхати додому для здачі ДПА. Підручників, зошитів, засобів навчання монітори в кімнатах дітей не побачили".

Монітори омбудсмена вважають, що "територія пляжу закладу потребує термінових берегозахисних робіт. Втрачено майже половину площі піщаної зони внаслідок розмивання берега. Власними силами заклад не спроможний врегулювати цю проблему. Водночас санаторій має хороші лікувальні можливості. Дітям подобаються процедури, вони гарно відгукуються про результати лікування. Так само добре діти характеризують якість харчування в санаторії".

Акт реагування за результатами перевірки дитячого санаторію "Затока" буде спрямовано до Міністерства охорони здоров’я, йдеться в документі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-