Негода розкритикував Одеську облраду за зволікання з формуванням ОТГ

Негода розкритикував Одеську облраду за зволікання з формуванням ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода покритикував Одеську облраду, яка не змогла упродовж попередніх трьох років затвердити Перспективний план з формування територій громад у межах реформи з децентралізації.

Про це він заявив на прес-конференції «Новий етап децентралізації в Україні» в офісі Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Під час перебування в Одесі я провів зустріч із керівництвом облдержадміністрації, на якій ми торкались питань, пов'язаних із недостатньою підтримкою обласною владою реформи з децентралізації. Намічена також зустріч із депутатами обласної ради, на якій обговоримо перспективи формування територій громад і причини зволікання з затвердженням відповідного Перспективного плану. Адже від багаторічної бездіяльності страждають жителі як Одеської, так і, наприклад, Закарпатської областей, де теж досі не затверджено такий Перспективний план", - зазначив Негода.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про важелі впливу на керівників таких обласних рад, перший заступник глави Мінрегіону акцентував:

"Станом на травень 2019 року чинним законодавством не передбачено можливості впливу з боку урядових відомств на обласні ради як представницькі органи влади. На них мають вплив виборці, які їх обирають, а також правоохоронні органи, які можуть притягти до відповідальності за порушення законодавства. Але поки що не встановлена відповідальність за бездіяльність. Хоча вже підготовлений і зареєстрований проект закону з участю експертів Ради Європи, що передбачає відповідальність - аж до кримінальної - за бездіяльність", - зазначив перший заступник глави Мінрегіону.

За його словами, положення цього майбутнього закону якраз стосуються таких фактів, коли орган представницької влади не ухвалює рішень в інтересах суспільства і держави. Законом передбачено ряд важелів впливу за бездіяльність, зокрема й притягнення до відповідальності, включно з оголошенням дострокових виборів.

Щодо впливу уряду на такі процеси він зауважив, що згідно з нормами чинного законодавства, наразі процедура така: перспективний план розробляється облдержадміністраціями і схвалюється облрадами. Якщо цю процедуру не здійснено, то в подальшому все фактично припиняється. Бо лише після затвердження плану облрадою ОДА подає документ на затвердження уряду, це стосується і формування територій об'єднаних громад.

Читайте також: Негода назвав ключові завдання децентралізації на найближчі роки

Фахівці Мінрегіону підготували й уже зареєстрували проект закону про надання повноважень уряду затверджувати перспективні плани самостійно - у разі блокування цього процесу обласною радою, сказав Негода.

"Ми пересвідчились, що це треба робити. Бо іноді депутати окремих обласних рад керуються при розгляді важливих питань певними інтересами, які лежать у площині політичної або кримінальної відповідальності. Адже маємо факти, коли депутатам вигідно, щоб вирішення, наприклад, земельних питань чи розміру орендних ставок на земельні ділянки ніким не контролювались", - наголосив перший заступник глави Мінрегіону.

На думку Негоди, особливої актуальності ці питання набувають на території тих громад, де є в земельних надрах корисні копалини, що можуть істотно поповнювати бюджети місцевих рад. Тому настільки важливо формувати ефективні органи місцевого самоврядування.

Перший заступник глави Мінрегіону нагадав, що саме зараз в Одеській області розпочалась Всеукраїнська акція "Я - громада", яка повинна привернути увагу до децентралізації.

"Реформа децентралізації є однією з найуспішніших, має підтримку влади. Уже утворено 899 громад, але є ще 90 районів, де не сформовано жодної ОТГ", - підсумував Негода.

Тим часом, нові громади можуть отримати більше ресурсів, повноважень і забезпечити надання жителям більш якісних послуг.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Одеський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-