Сесія харківської міськради вирішить, чи повертати проспекту Григоренка стару назву

Сесія харківської міськради вирішить, чи повертати проспекту Григоренка стару назву

Укрінформ
Повернення нинішньому проспекту Григоренка імені Маршала Жукова розгляне чергова сесія Харківської міськради.

Про це повідомляє прес-служба Харківськохї міськради.

"Міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища розглянула петицію "Поверніть харків'янам історію!" з проханням повернути проспекту імені Маршала Жукова. За підсумками засідання члени комісії рекомендували винести ініціативу городян на розгляд сесії Харківської міської ради та підготувати пропозицію щодо увічнення пам'яті Петра Григоренка у назві вулиці на наступне засідання топонімічної комісії", - йдеться у повідомленні.

Звернення до міської влади підписали 5 тис. 587 осіб. Крім того, в мерію надійшли десятки особистих звернень громадян з таким же проханням.

Читайте також: Юрист пояснив, чому проспекту в Одесі не можна повертати ім'я Жукова

Щодо виступів на комісії, то, як повідомив відповідальний секретар комісії Олексій Хорошковатий, сучасний проспект Петра Григоренка виник при забудові житлового масиву Селекційна Станція і з кінця 1960-х називався Стадіонна вулиця: "У 1983 році її перейменували у вул. 60-річчя СРСР, у 1990-му році рішенням виконкому - у проспект Маршала Жукова, а 17 травня 2016 року рішенням голови Харківської ОДА - у проспект Петра Григоренка. Таким чином, понад 25 років проспект називався на честь Жукова".

За словами Хорошковатого, до забороненої символіки комуністичного режиму не відносяться назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України: "Маршал Жуков безпосередньо брав участь у Курській битві, битві за Дніпро і Проскурівсько-Чернівецькій наступальній операції, у результаті яких була звільнена Україна".

Читайте також: Перейменування проспекту: Кернес відреагував на погрозу В'ятровича подати в суд

Як зазначив історик Сергій Куделко, маршал бував у Харкові до, під час і після Другої світової війни. За його словами, День міста Харкова відзначається як завершення Курсько-Бєлгородської наступальної операції, у розробці якої брав участь Георгій Жуков. Тому повернення проспекту його колишнього імені напередодні 75-ї річниці визволення України - правильне рішення.

Заступник міського голови з питань правового забезпечення Марина Стаматіна зазначила, що у цьому питанні Харківська міська рада керуватиметься Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", де говориться, що держава і громадяни зобов'язані шанобливо ставитися до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні.

"Маршал Жуков є видатним учасником Другої світової війни, і у 1990 році було прийнято рішення виконкому з метою увічнити його пам'ять", - зазначила вона.

Читайте також: Від Кернеса вимагають не чіпати декомунізований проспект і намет волонтерів

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня 2019 року на сайті Харківської міської ради було зареєстровано дві петиції: щодо знесення намету "Все для перемоги" на площі Свободи та повернення проспекту Петра Григоренка імені Жукова. На підтримку обох петицій публічно виступив Харківський міський голова Геннадій Кернес: "Якщо ці дві петиції наберуть необхідну кількість голосів, а це 5000, я зроблю все, що буде залежати від міської влади, щоб втілити запропоноване у життя".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-