Напади на активістів: у Харкові зібралася парламентська ТСК

Напади на активістів: у Харкові зібралася парламентська ТСК

Фото
Укрінформ
Хід розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів розглянула на виїзному засіданні ТСК Верховної Ради України на чолі з Бориславом Березою, яке відбулося у Харківській ОДА.

На засідання, повідомляє кореспондент Укрінформу, було запрошено керівників ОДА, силових відомств, а громадських активістів, на яких були здійснені напади, та їх адвокатів.

Щодо самого засідання, то воно пройшло у напівзакритому форматі. Спочатку до зали засідання запросили й журналістів, але йшлося про загрозу знесення намету "Все для перемоги" на площі Свободи у центрі міста та розробку заходів щодо недопущення свавілля міської влади.

Коли ж почалась друга частина засідання, де планувався розгляд справ про напади на харківських активістів, було прийнято рішення розглядати питання без присутності ЗМІ.

Як стало відомо після засідання, серед іншого, розглянуто питання нападу в 2017 році на очільника громадської організації "Харківський антикорупційний центр", депутата Харківської обласної ради Дмитра Булаха та активіста цієї організації Євгена Лисичкіна.

Як розказали кореспонденту Укрінформу самі потерпілі, слідство затягується. За словами Булаха, поки що знайдені організатори та виконавці нападу, але не замовники. У свою чергу Лисичкін стверджує, що слідчі відмовились розглянути його звернення про допит тих людей, кого він вважає замовниками нападу: "Сподіваюсь, що зараз все зміниться".

Щодо розгляду справи екоактивіста Миколи Бичка з селища Есхар під Харковом, тіло якого було знайдене повішеним у лісосмузі, то, як сказав журналістам після засідання ТСК народний депутат Мустафа Найєм, питання ускладнює те, що справу закрито за статтею "Самогубство", а родичі, за їх словами, не мають претензій до слідства.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2017 року невідомі жорстоко побили голову правління "Харківського антикорупційного центру" Дмитра Булаха. Постраждалого доставили в лікарню. Під час нападу зловмисники нічого не вкрали. Побиття сталося в парковій зоні, коли Булах прямував від місця мешкання до станції метро "Тракторний завод".

У вересні 2017 року у Харкові на активіста "Харківського антикорупційного центру" Євгена Лисичкіна у власному дворі напали двоє невідомих. Після побиття його погрожували вбити, якщо він продовжить свою антикорупційну діяльність.

5 червня 2018 року під Харковом знайшли повішеним місцевого активіста Миколу Бичка. Справу закрито за поміткою "Самогубство". За словами правозахисника Романа Лихачова, самогубство інсценовано: "Микола будував плани на майбутнє, готував на розгляд документи про порушення екологічної безпеки".

Фото: Харківська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-