Виставку про українців, які пройшли нацистські концтабори, відкрили у Сумах

Виставку про українців, які пройшли нацистські концтабори, відкрили у Сумах

Відео
Укрінформ
У Сумах відкрили виставку про українців, як пройшли нацистські концтабори.

Її основа – це документальні матеріали та фотографії про долі 30 людей, які перебували за дротами 11 таборів Третього Рейху, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вихідці з України були і в Аушвіці, і в Бухенвальді, і в Дахау, і в Равенсбрюку, в інших концтаборах нацистської Німеччини. Вони розчинилися в морі інших національних груп: росіян (громадян СРСР), поляків, угорців, румунів. Через те, що Україна не була незалежною, ми не знаємо, скільки наших співвітчизників пройшли нацистські «млини смерті». Але український вимір концтаборів ілюструють долі українських в’язнів", – зазначив на відкритті виставки керівник апарату Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький.

За його словами, навіть такій потужній тоталітарній системі, якою була нацистська Німеччина, з такими інструментами, як концтабори, не вдалося зламати сильних і мужніх людей.

Читайте також: У Кишиневі відзначили День пам’яті та примирення

«Ця виставка – про те людське, що нездатна знищити жодна система. Про небайдужий погляд, простягнуту руку допомоги, розділений окраєць хліба. Про силу волі, віри і любові. Про перемогу надії. Про тріумф людини», – наголосив Живицький.

Відео: UA:СУМИ

Як повідомлялося, проект «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» організований Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ.

Фото: UA Суми

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-