Місія ООН вважає розслідування трагедії в Одесі неефективним та упередженим

Місія ООН вважає розслідування трагедії в Одесі неефективним та упередженим

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини вважає, що розслідування подій в Одесі 2 травня 2014 року було неефективним.

Про це заявили голова місії Фіона Фрейзер та представник місії Діармуд Кунніфф, презентуючи в одеському прес-центрі "Паритет" аналітичну довідку щодо розслідування причин та обставин трагедії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами голови місії, за п'ять років більшість винуватців трагедії не притягнуто слідством до відповідальності.

"Деякі кримінальні провадження, зареєстровані після цих трагічних подій, застрягли на етапі досудового розслідування, інші - на етапі судового розгляду", - зазначила Фрейзер.

У Моніторинговій місії висловили занепокоєння з приводу того, що розслідування сутичок у центрі міста і пожежі в Будинку профспілок "може не відповідати критеріям незалежності та неупередженості, враховуючи твердження про можливу причетність правоохоронних органів до цієї справи".

Моніторингова місія висловила низку рекомендацій. Зокрема, в аналітичній довідці йдеться, що розгляд судових справ і розслідування кримінальних проваджень триває надто повільно. Нацполіції рекомендують ефективно, невідкладно, ретельно і неупереджено розслідувати всі трагічні смерті із залученням старших слідчих з відповідним досвідом. А головам судів першої інстанції варто надати пріоритетний статус судовим провадженням, щоб забезпечити розгляд цих справ без необґрунтованих затримок.

Читайте також: Річниця трагедії в Одесі: у місті спокійно - поліція контролює ситуацію

Крім того, Моніторингова місія ООН з прав людини закликала РФ забезпечити своєчасний розгляд екстрадиційних вимог щодо підозрюваних у справах 2 травня та розглянути можливість надання міжнародної правової допомоги у розслідуваннях справ 2 травня.

Як повідомлялося, сьогодні в Одесі вшановують пам’ять загиблих під час подій 2 травня 2014 року, коли в центрі міста сталися зіткнення між проросійськими і проукраїнськими активістами.

Загалом під час заворушень в Одесі загинуло 48 людей, ще 247 людей дістали поранення.

Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані й умисно сплановані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-