Тенісні корти, освітні інновації і власний бренд або День з життя Мамаївської ОТГ

Тенісні корти, освітні інновації і власний бренд або День з життя Мамаївської ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
До п’ятої річниці реформи децентралізації Чернівецька ОДА організувала прес-тур для представників ЗМІ у Мамаївську сільську об’єднану тергромаду.

Захід відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мамаївська сільська ОТГ утворилася не так давно, наприкінці 2017 року. Громада складається з трьох населених пунктів – селища Лужани, сіл Мамаївці та Новий Киселів, які розташовані уздовж двох міжнародних трас. На території громади проживає понад 11 тисяч людей. Але коли ми задумували проведення такого прес-туру, то хотіли, щоб цей захід не був лише у цифрах. Щоб журналісти на власні очі побачили переваги, які мають громади від реформи», – каже директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

Приватна медицина – добре чи погано?

Представникам ЗМІ показали тюльпанове поле, де щороку проводять фестиваль квітів, який став своєрідною туристичною візитівкою громади. Також журналісти побачили дві місцеві школи з інклюзивними класами, інтерактивною підлогою, сучасним спортзалом для проведення занять із кросфіту, тенісними кортами. Крім того, керівництво громади розповіло про новації у сфері медицини. Громада передала дві сільські амбулаторії у користування приватному підприємцю. Що змінилося після такого нововведення та чи задоволені звичайні люди?

«Ми унікальні у своєму об’єднанні тим, що до села приєдналося селище міського типу, а не навпаки. Після об’єднання ми перебрали на себе повноваження у всіх сферах життєдіяльності, окрім медицини. Медицину ми вже забирали у 2019 році, – розповідає голова Мамаївської сільської ОТГ Наталія Катрюк. – На території громади є дві амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. У перспективі - відкриття маленького ФАПу в селі Новий Киселів, де проживає близько 300 людей. Ми не утворювали свій центр первинної медико-санітарної допомоги, бо пішли трохи іншим шляхом. Після обговорення цього питання на громадських зборах вирішили домовитися з місцевим приватним підприємцем щодо передачі йому амбулаторій. Він утворив нове підприємство ТОВ «МАК-МЕДИК», якому громада передала в орендне користування ці амбулаторії на певних умовах. Всі послуги першочергової допомоги - повністю безоплатні, як це є в усіх амбулаторіях ЗПСМ. На решту послуг, які можуть бути додатковими – рентген, УЗД тощо, підприємець встановлює плату, щоб мати якийсь прибуток.

Таку реформу медицини в першу чергу підтримали самі медики. А пацієнти після перших тижнів роботи приватних амбулаторій приходили на сесію та дякували депутатам за це рішення.

«Якщо раніше при наявності 1800-1900 укладених угод з пацієнтами лікар отримував 8-9 тисяч гривень, то зараз при такому ж навантаженні зарплати лікарів суттєво зросли й нині є нарахування і до 20 тисяч гривень, – продовжує Катрюк. – Чи задоволені пацієнти? Нещодавно до нас на сесію прийшла жінка, яка з приємністю всім дякувала за такі зміни в медицині. Розповіла, що коли хворіла, викликала лікаря додому, бо важко було йти в лікарню, її оглянули, лікували і потім навіть лікарняний додому принесли. Тобто, люди бачать зміни і оцінюють їх. Але разом з тим це не означає, що громада просто віддала медицину у приватні руки і все. Ми стоїмо поруч, контролюємо і допомагаємо. Цього року спільно закупили нові сумки для сімейних лікарів, допомогли облаштувати їм робочі місця. Так само долучається і громадськість. Наприклад, нашаодносельчанка, яка тривалий час перебуває за кордоном, придбала автомобіль швидкої допомоги. Ми своїми силами розмитнили його і зараз амбулаторія має ще один додатковий автомобіль швидкої допомоги. Крім того, ми потрапили у державну програму будівництва амбулаторій і цього року розпочнемо у Мамаївцях будувати ще одну. Паралельно готуємо документи на нову амбулаторію і в Лужанах».

Тюльпани як бренд громади

Першою точкою, куди вирушили журналісти, було тюльпанове поле. Фестиваль тюльпанів проводиться на території Мамаївської ОТГ вже другий рік поспіль. Тут кажуть, що цей фестиваль стає традиційним і в майбутньому планують його розвивати. А поруч з тюльпановим полем хочуть облаштувати місцевий парк, і в перспективі побудувати аквапарк.

«Немалу роль у розвитку громади відіграє і підтримка культури та туризму. У нас є чотири народні колективи, які ми повністю фінансово утримуємо. Культуру фінансуємо повністю, ще й започаткували новий фестиваль тюльпанів. Ми на ньому нічого не заробляємо, лише вкладаємо. Адже це наша своєрідна родзинка, можна сказати, наш певний бренд. Ми вирішили, що після такої тривалої зими людям потрібен простір, де вони можуть поспілкуватися, відпочити. І не лише мешканці нашої громади, а й навколишніх сіл, міст, областей. До нас приїжджають навіть із-за кордону», – говорить голова Мамаївської ОТГ Наталія Катрюк.

Цього року фестиваль тюльпанів пройде в оновленому форматі. Організатори кажуть, що вдосконалили його, розширили площу, додали більше розваг як для дорослих, так і для дітей.

«Загальна площа висаджених квітів становить близько 2 гектарів. Тут - до 300 тисяч тюльпанів, які везли з Голландії. Є не лише тюльпани, ми посадили і трохи нарцисів та гіацинтів. Квіти висаджували близько 20 людей протягом трьох тижнів. Зараз уже розквітло понад 70% квітів. Прогноз погоди дає надію, що до відкриття фестивалю тюльпанів 29 квітня усі квіти порозцвітають», – розповів син власниці поля Владислав Венгринюк.

Він каже, що через холодну весну тюльпани виросли трохи нижчими й розцвіли пізніше, ніж планувалося. Тут сподіваються, що поле буде квітнути до середини травня і запрошують усіх охочих відвідати його.

«Наша сім’я займається квітами вже 20 років поспіль. Цього року вперше долучились до організації та проведення вже традиційного у Мамаївцях фестивалю тюльпанів. На відміну від минулорічного фестивалю, розмістили багато фотозон, залишили трав’яний покрив, де відвідувачі матимуть змогу гуляти й багато фотографуватися, не пошкоджуючи квіти», – додав Венгринюк.

Читайте також: Гончарі, смаколики, повітряна куля або Як відкривали туристичний сезон на Буковині

Урочисте відкриття фестивалю тюльпанів заплановане на 12:00 29 квітня. У програмі – дитячі та дорослі розваги, майстер-класи, виставка-продаж, флешмоб, будуть байкери, великоднє поливання, смачна кухня та концерт.

«Поруч з тюльпановим полем ми відкриємо квіткову крамницю. Біля неї плануємо облаштувати парк. Завершуємо оформлення виділеної землі. Також напрацьовуємо проект і шукаємо інвесторів для першого в області аквапарку. Уже навіть проводили попередні перемовини з потенційними інвесторами. Землі під такий амбітний проект у нас достатньо, тому сподіваємось, що все у нас вийде», – ділиться планами Наталія Катрюк.

Тенісні корти і зал для кросфіту

У Мамаївській ОТГ є 5 навчальних закладів – 2 садочки, 2 школи та навчально-виховний комплекс. Усі заклади повністю заповнені. Тут намагаються покращувати якість освіти не лише завдяки новому обладнанню, а й завдяки стимулам, інноваціям та новим спортивним просторам.

«Минулого року ми реалізували освітній проект «Обдаровані діти». Для тих учнів, які мають гарні здобутки на обласних, всеукраїнських конкурсах, змаганнях і для їхніх викладачів наприкінці навчального року видаємо сертифікати на певну суму грошей, у середньому по 1,5-2 тисячі гривень. Завели таку книгу пошани у громаді, де вносимо прізвища усіх цих дітей та вчителів, щоб це збереглося. Минулого року вперше видавали такі сертифікати. А нещодавно на нараді керівниця освіти повідомила, що кількість дітей, які взяли участь у різних олімпіадах, змаганнях, зросла у півтора раза. Це хороша мотивація для дітей», – підкреслила голова Мамаївської ОТГ.

Представники ЗМІ разом з керівництвом громади побували у двох школах ОТГ. Обидва заклади облаштовані згідно з вимогами Нової української школи. Між класними уроками учні мають нагоду погратися, розвиваючи свої творчі здібності за допомогою інтерактивної підлоги, а легше запам’ятати таблицю множення їм дозволяють «розумні сходи».

Біля однієї зі шкіл ОТГ розміщені великий і малий тенісний корти, на яких можуть тренуватися учні. У школі є інтерактивна підлога для дітей. А в підвальному приміщенні розмістили спортивний зал для занять кросфітом. Цей вид спорту не входить в основну шкільну програму, але його включили у заняття позашкільної освіти. Тренування тут проводить заслужений майстер спорту з легкої атлетики Микола Лабовський.

«Кросфіт фактично є об’єднанням трьох видів спорту – легка атлетика, важка атлетика і гімнастика. Що неординарного кросфіті? Це система загальної фізичної підготовки, завдяки якій можна легко відібрати таланти у різних областях. Бо якщо дитина займається одним видом спорту, ви навіть можете й не знати, що в неї є талант до іншого. А ось тут серед дітей я бачу таких, які не витягують одне, але вони гарно займаються іншим видом спорту. І потім в майбутньому звідси розподіляти і розвивати той талант, який найбільше проявився у дитини. Тут я дітей не змушую, вони самі із задоволенням займаються. Моя основна функція побачити і підказати тій чи іншій дитині, який спорт для неї буде кращим», – розповідає Микола Лабовський.

«Минулого року виникла така спільна ідея, щоб зацікавити дітей до занять спортом. Адже нинішній стан здоров’я хлопчаків та дівчаток залишає бажати кращого. Ми віднайшли напівзакинуте підвальне приміщення і почали його облаштовувати за кошти громади разом зі спонсорами. Фактично за кілька місяців його зробили і відкриваємо для учнів», – сказала начальник відділу освіти, культури та соціальної політики Мамаївської ОТГ Руслана Равлюк.

«Розумне» місто у селі

Мамаївська ОТГ завдяки Програмі «U-LEAD з Європою» утворила на території своєї громади Центр надання адміністративних послуг. Будівля нового ЦНАПу повністю готова. Нині спеціалісти проводять тренінги та завершують підготовку його майбутніх працівників.

«На кінець травня у нас буде вже офіційне відкриття. На сьогодні фахівці проводять тренінги та готують майбутніх працівників центру. Хоча частина будівлі вже кілька місяців використовується для видачі закордонних паспортів. Необхідне обладнання ми закупили за власні кошти. Усередині березня відкрилися і почали надавати послугу з видачі закордонних паспортів та ID-карток для тих, хто отримує її вперше. За перший місяць в касу додатково надійшло близько 70 тисяч гривень. Це не багато, звичайно, але це лише початок. Крім того, це зручно для наших мешканців, які раніше для отримання цієї послуги мали їхати аж в районний центр», – додала Наталія Катрюк.

За два місяці у Мамаївській ОТГ планують відкрити центр безпеки громадян. Там в одному приміщенні будуть працювати медики, поліція та пожежники з єдиною диспетчерською службою.

«За підтримки Чернівецького ЦРМС нам доводилося часто їздити містами України і за кордоном, де ми дивилися в тому числі й роботу сучасних смарт-міст. Це дуже хороша річ. Хоч вона і затратна, але вартує вкладених у неї коштів. Ця система нам дуже імпонує. Плануємо її впроваджувати і надалі. Зараз у нашій громаді вже є сучасна система відеоспостереження. Дуже хочемо встановити нові «розумні» зупинки. Нещодавно бачили подібні на Дніпропетровщині. Усі ці «розумні» зупинки виведені на єдину диспетчерську службу. І якщо раптом, людині, яка очікує транспорт, стає погано, про це дізнаються відповідні служби. З цього плануємо почати. Далі переведення системи оповіщення у смартфони людей тощо», – сказала голова громади Наталія Катрюк.

Бізнес виходить з тіні

У Мамаївській ОТГ є і свій досвід залучення інвестицій у громаду, в тому числі - іноземного капіталу.

«До об’єднання бюджети наших населених пунктів складали близько 16 мільйонів гривень. Нинішній бюджет уже об’єднаної громади – понад 72 мільйони гривень. З них власних надходжень минулого року було 27 мільйонів, решта – це субвенції, дотації тощо. Крім того, у нас є досить велика база для наповнення бюджету. Поволі знаходимо спільний діалог з малим, середнім та великим бізнесом, який також представлений у нашій громаді. Ми поступово переконуємо представників бізнесу виходити з тіні й працювати відкрито та сплачувати відповідні податки. І нам це вдається. Приблизно через місяць на території громади буде відкриття великого м’ясопереробного заводу на 250 робочих місць. Там тривають завершальні роботи. Це - наша велика перемога. Раніше дане підприємство було зареєстроване і сплачувало податки у сусідній області. Крім того, ми переконали й інше підприємство з іноземним капіталом – соки «Дьолер Буковини», перереєструватися у нас. Тому отримаємо у 2019-му додаткові прибутки», – сподівається Наталія Катрюк.

Мамаївська ОТГ минулого року отримала інфраструктурну субвенцію на мільйон сімсот тисяч гривень, які витратила на укладання пішохідних доріжок.

«Коли ми отримали ці гроші, почали думати, на що краще їх спрямувати. Для ремонту доріг цього мало. Тому вирішили зробити пішохідні доріжки, які б з’єднали наші населені пункти. З одного боку, нічого особливого у цих пішохідних доріжках немає. Але з іншого боку, ті ж самі представники бізнесу бачать, що гроші з їхніх податків лишаються на місці й вкладаються у розвиток нашої громади. Так само вуличне освітлення, розвиток освітнього простору, медицини – усе це робиться для всієї громади», – каже голова ОТГ.

У перспективному плані формування територій громад Чернівецької області до Мамаївської ОТГ запланували приєднати ще 4 населені пункти.

«Мамаївська громада є яскравим прикладом того, як можна швидко скористатися тими можливостями, які дає реформа децентралізації. Навітьцей приклад використання інфраструктурної субвенції на пішохідні доріжки вздовж траси міжнародного значення. Це свідчить про те, що громада не чекає, поки держава все зробить. Адже це безпека їхніх громадян. Також ця громада одна з перших, яка проводить ефективну роботу з представниками місцевого бізнесу щодо виведення їхнього бізнесу з тіні. Наскільки я знаю, керівництво громади мало зустрічі практично з кожним представником малого і середнього бізнесу, на яких переконували і домовлялися про те, щоб підприємці сплачували всі податки. І результат надходжень до місцевого бюджету видно вже за останні 3-4 місяці. І люди це бачать і відповідно розуміють та відчувають переваги реформи децентралізації», – сказав директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Віктор Подорожний.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Віталій Олійник, Чернівці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-