У Київському ЦРМС розповіли про функції префектів

У Київському ЦРМС розповіли про функції префектів

Децентралізація
Укрінформ
Інститут префектів має на меті контроль за дотриманням законів та Конституції на місцевому рівні, та служить зв’язком між центральними органами влади та місцевим самоврядуванням.

Про це в ефірі Українського радіо сказав Олег Любімов, керівник Київського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою” та Мінрегіону.

“Основна діяльність префекта на відповідній територїї - це загальний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, не втручаючись в їхню господарську діяльність. Тобто рішення можуть приймати (місцеве самоврядування — ред.), головне, щоб ці рішення відповідали законам та Конституції України, і відповідали загальному напрямку стратегії розвитку держави. По суті, префекти мають не просто контролювати органи місцевого самоврядування, а бути опорою, бути зв’язковим між центральною державною владою, між центральними органами виконавчої влади та місцевим самоврядуванням”, - розповів Олег Любімов.

Він відзначив, що питання про зміну інституту голів районних та обласних державних адміністрацій поставало ще з 2005 року. Втім реальні перспективи з впровадження цього інституту з’явилися з початком реформи децентралізації і передачі повноважень і фінансового ресурсу органам місцевого самоврядування.

Читайте також: На Київщині утворили Гребінківську тергромаду

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко мав намір ініціювати зміни до Конституції щодо ліквідації посад голів облдержадміністрацій та у продовження реформи децентралізації ввести інститут префектів.

Інститут префектів з’являється після набрання чинності змінами до Конституції щодо децентралізації та, відповідно, після ліквідації місцевих держадміністрацій, відповідно до законопроекту «Про префектів».

Основна мета запровадження - створення ефективного нагляду за конституційністю та законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Префекти є місцевим органом виконавчої влади, є державними службовцями, посада префекта не належить до політичних посад, не змінюється зі зміною Президента чи уряду, не залежить від місцевих політичних еліт.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно з Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-