Античне городище на Херсонщині довели до археологічної катастрофи

Античне городище на Херсонщині довели до археологічної катастрофи

Фото
Укрінформ
На Херсонщині краєзнавці завили про варварське знищення «чорними археологами» пам’ятки археології національного значення – «Античне городище Скелька 1».

Про це повідомляє у Facebook Херсонська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

«Нині віддалене від населених пунктів урочище «Скелька» є об'єктом посиленого інтересу скарбошукачів. Значна частина території спотворена грабіжницькими розкопами і, фактично, втрачена для науки. Сучасний стан пам’ятки археології національного значення не можна оцінити інакше як археологічну катастрофу», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до катастрофи призвело варварське нищення "чорними археологами" унікального об'єкту культурної спадщини.

Античне городище на Херсонщині / Фото: Херсонська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Facebook

"Пам'яткоохоронні установи не володіють достатніми ресурсами та можливостями для організації захисту пам'ятки від остаточного знищення, а представники правоохоронних органів під різними приводами уникають зустрічі з «чорними археологами», - зазначають в облорганізації НСКУ.

Постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2012 р. за № 929 пам’ятка «Античне городище Скелька 1» була включена до Переліку пам`яток культурної спадщини національного значення Херсонської області, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Свого часу це античне городище входило до оборонної системи Ольвійської держави. Пам'ятка є багатошаровою, наявні археологічні знахідки дозволяють простежити тут життя населення від другої половини VI cт. до н. е. до III ст. н. е.

Читайте також: Від Коростеня до Києва реконструюють літописний водний шлях

Отримана в результаті дослідження пам'ятки археологічна інформація стала вагомим внеском у джерельну базу вивчення античної історії території сучасної України.

Колекції знахідок зберігаються в Інституті археології НАН України, Миколаївському та Херсонському обласних краєзнавчих музеях.

Городище було відкрите в 1895 році Віктором Гошкевичем, який у 1909 році провів тут перші дослідження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-