"Гендерний" бюджет по-шведськи: на Вінниччині переймають досвід

Децентралізація
Укрінформ
На Вінниччині фінансисти ОТГ вчаться формувати бюджети з урахуванням потреб різних статевовікових груп на тренінгу «Застосування гендерно орієнтованого підходу в бюджетному процесі об’єднаних територіальних громад».

Навчання представників об’єднаних громад організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Збалансування ролі жінки й чоловіка в економіці, зокрема, через бюджети громад, дає шанс вирівняти гендерну ситуацію в країні. Гендерно зорієнтоване бюджетування дає можливість створити умови для збалансованого підходу до особливостей ресурсу, який має кожна зі статей і громада як така. Адже це дає їй нагоду стати сильнішою, і стояти не на одній нозі, а на двох. І якщо на рівні держави це якось важко уявити, то на рівні громади це виливається в цілком конкретні речі. Скажімо, коли йдеться про якісні дитячі садочки, навчання жінок і підтримку їхнього підприємництва, якісь інші соціальні речі», - каже директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко.

За його словами, для українців є дуже цікавим шведський досвід реалізації гендерних підходів у бюджетуванні, адже ця країна запровадила його у себе багато років тому і має позитивний досвід.

З надбаннями шведів та вітчизняним досвідом гендерно орієнтованого бюджетування представників ОТГ знайомила запрошений тренер - експерт Проекту «Гендерне бюджетування в Україні», який фінансується урядом Швеції, Мар’яна Колодій.

«Ми сьогодні хочемо донести до представників ОТГ інформацію про упровадження гендерного бюджетування на місцевому рівні. Адже 2 січня 2019 року Міністерство фінансів видало наказ №1, яким по суті схвалило методичні рекомендації з впровадження гендерного аналізу до бюджетних програм для головних розпорядників коштів, переважно – на державному рівні. Але прогнозується, що з наступного року це стосуватиметься і фінансистів місцевого рівня, зокрема, об’єднаних громад. Тому вони повинні підготуватися до цих змін і знати, як пов’язати їх з програмно-цільовим методом розподілу коштів», - повідомила Колодій.

Експерт каже, що гендерно орієнтоване бюджетування – це інструмент, за допомогою якого реалізується комплексний гендерний підхід в бюджетному процесі. Тобто, цей інструмент при формуванні бюджету громади враховує потреби, інтереси та можливості різних груп жінок та чоловіків. Наприклад, коли громада формує свою методику прибирання снігу і закладає кошти на ці потреби, то має врахувати, де і як мають виконуватись ці роботи у першу чергу. Скажімо, у Швеції підрахували, що більшість чоловіків пересуваються на авто, а жінки здебільшого дістаються роботи, садочків, крамниць тощо пішки, або громадським транспортом, до того ж, у супроводі дітей. Відтак, чоловіки експлуатують проїжджу частину, а жінки і діти – тротуари. Відтак, плануючи свої витрати на прибирання снігу громада має урахувати, чиї інтереси є превалюючими, і зробити акцент на першочерговому забезпеченні їхніх потреб. Зокрема, справедливо розподіляючи свої фінанси.

Колодій каже, що всі регіони України, окрім АРК Крим, проводять гендерний аналіз своїх цільових бюджетних програм, з 2014 року проаналізовано 85 програм. І якщо у 2017 році за підсумками такого аналізу було внесено зміни у 6 паспортів бюджетних програм, то 2018-му – вже у 60.

Водночас на місцевому рівні такі зміни впроваджуються значно повільніше, каже радник з питань місцевих фінансів Вінницького ЦРМС Інна Святна.

Читайте також: ОТГ Миколаївщини готуються до зміни адміністративно-територіального устрою

«Гендерно орієнтованому бюджетуванню присвячений окремий напрям у «Стратегії розвитку державних фінансів» до 2019 року. Його впровадження дозволяє забезпечити ефективний розподіл і прозорість використання бюджетних коштів. Є гарна практика в нас вже у східних областях, де громади активно впроваджують ці інструменти. І в тому числі за рахунок цього мають додаткові ресурси, тому що отримують грантові кошти саме на напрямки жіночої зайнятості, чи підтримку медичної галузі, скажімо, на профілактику онкології молочної залози. На жаль, на рівні об’єднаних громад у Вінницькій області його ще не застосовує майже ніхто, тому так важливо навчити фінансистів наших ОТГ користуватися цим інструментарієм», - каже Святна.

Загалом участь у тренінгу беруть близько 30 представників об’єднаних громад Вінниччини. Вони навчатимуться азів гендерно орієнтованого бюджетування упродовж двох днів.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Александр Лапин

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-