ОТГ Миколаївщини готуються до зміни адміністративно-територіального устрою

ОТГ Миколаївщини готуються до зміни адміністративно-територіального устрою

Децентралізація
Укрінформ
Реформа децентралізації в Україні досягла вже певного розвитку і наразі мова йде про підготовку до її нового етапу – зміну адміністративно-територіального устрою.

Про завдання, які стоять перед ОТГ під час підготовки до цього етапу, та що потрібно зробити, щоб цей процес пройшов вдало Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, організував семінар «Стратегічне мислення та бюджетні відносини в ОТГ», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми очікуємо, що вже до кінця 2019 року має бути прийнятий закон про адміністративно-територіальну реформу, який передбачає новий територіальний устрій, зокрема, укрупнення районів. За проектом, в одному районі має бути не менше 150 тисяч населення. Щоб бути готовими для роботи в нових умовах, вже зараз громади мають перебрати на себе 95 відсотків повноважень районів за принципом субсидіальності. В такому разі для них не матиме значення, чи є над ними район, чи ні. Адже там залишиться незначна кількість функцій, які суттєво не впливатимуть на життя членів ОТГ», - наголосив тренер-експерт Іван Лопушинський.

За його словами, перед ОТГ нині стоїть ціла низка завдань. Вони повинні завершити процес створення у себе відділів освіти, культури, соціального захисту та інші, функції яких раніше виконував район. А ще розібратися з майном, фінансами, землею за межами населених пунктів, яка має бути їм передана відповідно до законодавства. Тоді у них не буде проблем з укрупненням районів. Часу залишається не так багато, тому експерти Програми «U-LEAD з Європою» намагаються допомогти громадам пришвидшити цей процес.

Ще одна мате семінару - донести до представників ОТГ інформацію про новації бюджетного процесу, реалізацію державної регіональної політики в умовах децентралізації та як бюджетні відносини будуть співпадати зі стратегічним мисленням громад.

Читайте також: Представники ОТГ Вінниччини вивчали ази просторового планування територій

«Йдеться, зокрема, про те, як громадам зробити так, щоб ідеї, які вони будуть впроваджувати у своїй діяльності, мали відповідне підґрунтя з точки зору державної бюджетної підтримки. Крім того, ми допоможемо ОТГ правильно підготувати та оформити свої пропозиції, проекти, щоб вони могли запропонувати їх до Громадського бюджету і отримати відповідні кошти на реалізацію», - зазначив експерт з регіонального розвитку Миколаївського ЦРМС Микола Дурман.

Він також коротко підсумував проведення реформи децентралізації на Миколаївщині, зазначивши, що на сьогодні в області створено 29 ОТГ, ще 12 очікують призначення дати виборів, які не відбулися через введення воєнного стану. Наразі регіон посідає 11 місце в рейтингу Міністерства регіональної політики України. Для порівняння – сусідні Одеська та Кіровоградська області займають у цьому рейтингу відповідно 18 та 22 місця. В минулому році громади Миколаївщини освоїли близько 90 мільйонів гривень державної субвенції на розвиток інфраструктури.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-